Разлика помеѓу преработките на „Историја на Пиринска Македонија (1913 - 2005)“

с
има лош речник (пирински цар?) и нема извори за неколку работи
с (има лош речник (пирински цар?) и нема извори за неколку работи)
{{внимание}}
 
[[Пиринска Македонија]] од секогаш била дел на Македонија и како таква дала многу македонски борци и херои меѓу кои најпознат е пиринскиот цар [[Јане Сандански]] (близок соработник на [[Гоце Делчев]] и најголем противник и борец против врховизмот и големобугаризмот) друг познат Македонски борец и деец од [[Пирин]] е [[Никола Вапцаров]]. На подрачјето на [[Пирин]] е дигнато познатото [[Кресненско Востание]] против турската власт во 1878/79 година со центар во [[Кресна]],а исто е изведено и познатото грабнување на америкнаската мисионерка [[Мис Стон]].
 
13.850

уредувања