Галички дијалект: Разлика помеѓу преработките

с
с (Јазична исправка, replaced: вокал → самогласка (2))
 
== Фонолошки карактеристики ==
 
* Во малореканскиот говор, за разлика од другите дебарски говори, има петочлен самогласен систем: и                        , у , е                        , о               , а
* Тој е единствен дебарски говор каде со слоготворна функција се јавуваат самогласните ''л'' и ''р'': ''врв, крв, прсти, срп, дрво''; ''влк, влци,'' ''јаблко, млзет, слза''.
* Во коренските морфеми носовката ѫ се рефлектира во ''о'': ''глобок, зоп, рока, јодица, доп, гобав, собота, гроди,'' како и во примерите со ''јѧ > јѫ'': ''Бодник, могла, моска, лога, ложица''.