Александриска библиотека: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Ознаки: Нагледно уредување Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
 
[[Податотека:Alexandria Library Inscription.jpg|мини|десно|Запис во врска [[Тибериј Клавдиј Балбил]] од [[Стар Рим|Рим]] (79 година наша ера), со кој се потврдува дека Александриската библиотека постоела во првиот век.]]
 
'''Александриска библиотека''' или '''Кралската библиотека на Александрија''' се наоѓала во [[Александрија]], [[Египет]], и била една од најголемите библиотеки на древниот свет.
 
Општо се смета дека билбиотеката била оформена на почетокот на [[III век п.н.е.]], и дека е отворена за време на владеењето на [[Птоломеј I Сотир]], или за време на неговиот син [[македон]]скиот крал на Египет [[Птоломеј II Филаделф|Птоломеј II]]. [[Плутарх]] (46-120 година наша ера) запишал дека Цезар случајно ја запалил библиотеката за време на неговата посета на Александрија, во 48 година п.н.е. Како и да е, оваа верзија не е потврдена. Се смета дека библиотеката или некои нејзини делови се уништувани неколкупати, но до денешен ден деталите за овие уништувања ги немаме или пак се контроверзни..