Разлика помеѓу преработките на „Гавијал“

Додадени 17 бајти ,  пред 11 година
с
ситно
с (+ категорија)
с (ситно)
 
==Распространетост==
Го среќаваме на северниот дел од Индијскиот подконтинент, односно: [[Бутан]] (речиси изумрен), [[Бангладеш]] (близу до изумирање), [[Индија]] (присутен е во мал број, но популацијата се зголемува), [[Мјанмар]] (најверојатно изумрен), [[Непал]] (присутен и популацијата се зголемува) и [[Пакистан]] (речиси изумрен). Најчесто се среќава во речните системи на [[Индус]] (Пакистан), [[Брамапутра]] (Бангладеш, Бутан и североисточна Индија), [[Ганг]] (Бангладеш, Индија и Непал) и [[Маханди]] (Индија), како и во мал број во Каладан и Ајејарвади во Мјанмар. Во одредени региони, живеат на истите територии и со [[Мугер]] крокодилот (''Crocodylus palustris'') и со [[Морски крокодил|морскиот крокодил]] (''Crocodylus porosus'').
===Живеалиште===
На долгите вилици има многу преплетени остри [[заб]]и, адаптирани на нивната исхрана со [[риби]]. Гавијалот има 27 до 29 горни и 25-26 долни заба на секоја страна. Првиот, вториoт и третиот мандибуларен заб се наоѓаат во засеци на горната вилица. Предните заби се и најголеми.
Овој вид е еден од најголемите видови на крокодиловидни животни, освен [[морски крокодил|морскиот крокодил]] (''Crocodylus porosus'') и [[нилски крокодил|нилскиот крокодил]] (''Crocodylus niloticus''), со многу индивидуи со рекордни голеини од 6 метри и тежина од 1000 килограми<ref><http://animals.nationalgeographic.com/animals/reptiles/gavial.html></ref>. Сепак повеќето гавијали не надминуваат 5 метри и тежина од 680 килограми<ref>[http://www.sandiegozoo.org/animalbytes/t-crocodile.html San Diego Zoo's Animal Bytes: Alligator & Crocodile<!-- Bot generated title -->]</ref>. Трите најголеми регистрирани индивидуи се гавијалот убиен во реката [[Гогра]] во август 1920 со должина од 6,5 метри, гавијалот убиен во реката [[Чеко]] во 1934 до 6,3 метри, и гигантскиот гавијал од реката [[Коси]] во северн [[Бихар]] во јануари 1924 година до рекордни 7 метри<ref>Wood, The Guinness Book of Animal Facts and Feats. Sterling Pub Co Inc (1983), ISBN 978-0851122359</ref>.
Мускулатурата на екстремитетите на гавијалите не дозволува животното да го издигне телото од земјата, па зота тој се движи со влечење на телето нанапред. Во вода, овие животни се најподвижни и најбрзи од сите крокодиловидни роднини. Опашката е странично сплескана и многу поразвиена од кај останатите видови, што овозможува одлични способности за маневрирање во вода.
1.224

уредувања