Системски ризик: Разлика помеѓу преработките

Додадени 1.184 бајти ,  пред 6 месеци
дополнување, ситна поправка
(Rescuing 1 sources and tagging 0 as dead.) #IABot (v2.0.8)
(дополнување, ситна поправка)
'''Системскиот ризик''' го претставува ризикот дека пропаѓањето на една финансиска институција ќе предизвика пропаст на други финансиски институции, со што ќе ја загрози [[Финансиска стабилност|стабилноста на целиот финансиски систем]]. Според тоа, овој ризик го претставува [[ризик]]от од пропаѓање на целцелиот [[финансиски систем]] или пазар, наспроти ризикот врзан за поединеченпоединечна ентитетфирма, група или составни делови на систем, којшто може да ги засега нив, но без да му нанесува штета на целиот систем.<ref>Lin, Tom C. W. (2014), The New Financial Industry. 65 Alabama Law Review 567.</ref><ref>Kaufman, G. G., and Kenneth E. S. (2003), "What is Systemic Risk, and Do Bank Regulators Retard or Contribute to It?", Independent Review, No. 7 (Winter), pp. 371-91.</ref><ref>Hendricks, D. (2009). "Defining Systemic Risk." The Pew Financial Reform Project.</ref> Овој ризик може да се дефинира како „нестабилност на финансискиот систем, потенцијално катстрофална, предизвикана или поттикната од идиосинкратските настани или услови во финансиските посредувања“.<ref>[https://www.newyorkfed.org/registration/research/risk/Daula_slides.ppt Systemic Risk: Relevance, Risk Management Challenges and Open Questions] {{Семарх|url=https://web.archive.org/web/20090305000018/https://www.newyorkfed.org/registration/research/risk/Daula_slides.ppt |date=2009-03-05 }}, Tom Daula.</ref> Тој се однесува на ризиците нансенинанесени од поврзаностите и меѓузависностите во системот или на пазарот, каде што пропаѓањето на поединечен ентитет или неколку ентитети може да предизвика [[каскаден пропаст]], што би можело да го упропасти или повлече надолу целиот систем или пазар.<ref>Schwarcz, S. L. (2008), “Systemic Risk", Duke Law School Legal Studies Paper No. 163, Georgetown Law Journal, Vol. 97, No. 1.</ref> Поимот понекогаш погрешно се поистоветува со „[[систематски ризик]]“.
 
Системскиот ризик произлегува од големата меѓусебна поврзаност на банките и другите финансиски институции. Оттука, ако пропадне една банка, која има обврски кон друга банка, тогаш ќе се влоши финансиската состојба и на втората банка. Ако некоја друга банка има финансиски трансакции со овие две банки, негативните ефекти ќе се пренесат и на неа, итн.<ref>John C. Hull, ''Risk Management and Financial Institutions'' (Fourth Edition). John Wiley and Sons, Hoboken, New Jersey, 2015, стр. 326.</ref>
 
== Наводи ==