Гвинеја: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
Rescuing 1 sources and tagging 0 as dead.) #IABot (v2.0.8
Нема опис на уредувањето
Ред 65:
}}
 
'''Гвинеја''' ({{lang-fr|Guinée}}) или официјално '''Република Гвинеја''' ({{lang-fr|République de Guinée}}) е држава во [[Западна Африка]]. Државата порано била позната како [[Француска Гвинеја]] (''Guinée française''), но денес е познато под своето официјално име, но и под името '''Гвинеја-Конакри''' за да се разликува од соседната [[Гвинеја-Бисао]].<ref>See, forНа exampleпример, [http://www.uiowa.edu/~africart/toc/countries/Guinea-Conakry.html Univ. of Iowa map], [http://www.musicvideos.the-real-africa.com/guinea/ Music Videos of Guinea Conakry – Clips Guineens], [http://netministries.org/see/churches/ch00472 The Anglican Diocese of Guinea – Conakry], [http://www.cfi.fr/partenaires_en.php3?id_rubrique=24&id_article=473 Canal France International's English-language page for Guinea Conakry] {{Семарх|url=https://web.archive.org/web/20110511084226/http://www.cfi.fr/partenaires_en.php3?id_rubrique=24&id_article=473 |date=2011-05-11 }}</ref> Главен град на Гвинеја е [[Конакри]], кој воедно е и најголем град и седиште на владата.
 
Вкупната површина на Гвинеја е 246.000 km2. Формата на државата е во вид на полумесечина која се протега од западниот дел кој излегува на [[Атлантскиот Океан]] кон источниот и јужниот дел кој се гранечи со соседните држави. На север државата граничи со Гвинеја-Бисао, [[Сенегал]] и [[Мали]], на југ со [[Сиера Леоне]], [[Либерија]] и [[Брегот на Слоновата Коска]]. На територијата на Гвинеја живеат дваесет и четири етнички групи, од кои најголеми се [[Фула]], [[Мандинка]] и [[Сусу]]. Службен јазик во државата е [[француски]]от.
Ред 72:
{{Главна|Историја на Гвинеја}}
 
За раната историја на земјата се знае многу малку. Она што е познато е дека кон [[900]] година, Гвинеја била вклулченавклучена во составот на [[ГанскаГанско империјацарство|ГанскатаГанското империјацарство]]. Од [[13 век]] до [[16 век]], Гвинеја била со составот на [[Царство Мали]]. Португалските трговци и истражувачи на нејзините брегови престигнале во периодот помеѓу [[1460]] и [[1470]] година. Нејзиното население главно било користено за трговија со робови, а земјата како подрачје за експлоатација на нејзините ресурси. Кон крајот на [[XVIII век]], Гвинеја била колонизирана од страна на [[Франција]]. Во [[1904]] година земјата била вклучена во составот на [[Француска Западна Африка]].

На реверендумотреферендумот, којшто се одржал во [[1958]] година, Гвинеја прогласила независност. Таа била единствената француска колонија која гласала за независност и автономија со финансиска помош на Франција. Како формален ден за објавување на независноста бил избран [[2 октомври]] [[1958]] година. Претседател на земјата станал [[Ахмед Секу Туре]]. Неговата политика не придонела за развојот на земјата, па така денеска земјата е една од најсиромашните во [[Африка]]. По неговата смрт во [[1984]] година власта била заземена од страна на воениот комитет за национална обнова, [[Лансан Конте]], кој на истата позиција се задржал до [[2008]] година.

Во последните неколку години, во Гвинеја дошле голем број на население од соседните земји [[Либерија]] и [[Сиера Леоне]], главно поради граѓанските војни во тие земји.
 
== Географија и клима ==
Преземено од „https://mk.wikipedia.org/wiki/Гвинеја