Бојабатски замок: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
(Создадено преведувајќи ја страницата „Boyabat Castle“)
 
сНема опис на уредувањето
[[Податотека:Castle_of_Boyabat,_Province_of_Sinop,_Turkey.jpg|мини|Бојабатскиот Замокот Бојабатзамок на врвот на еден рид.]]
 
'''Бојабатскиот замокот''' или '''Бојабатско кале''' - [[замок]] во [[Паланка|гратчето]] Бојабат, [[Синоп (покраина)|покраината Синоп]], [[Турција|Турција,]] изграден од [[Пафлагонија|Пафлагонците]] во [[Антика|антиката]] и реконструиран под [[Римски период|римско]] и [[Отоманско Царство|отоманско]] владеење. Замокот денес функционира како [[музеј]].
[[Податотека:Castle_of_Boyabat,_Province_of_Sinop,_Turkey.jpg|мини| Замокот Бојабат на врвот на еден рид]]
'''Бојабатскиот замокот''' или '''Бојабатско кале''' - [[замок]] во [[Паланка|гратчето]] Бојабат, [[Синоп (покраина)|покраината Синоп]], [[Турција|Турција,]] изграден од [[Пафлагонија|Пафлагонците]] во [[Антика|антиката]] и реконструиран под [[Римски период|римско]] и [[Отоманско Царство|отоманско]] владеење. Замокот денес функционира како [[музеј]].
 
Каздере/Газидере, притока на Гекирмак, ја сече карпата на која се наоѓа Бојабатскиот замок со драматичен пар вертикални ѕидови. Ѕидот од страната на замокот има прозорец на карпата што ги осветлува тунелите што се спуштаат до новооткриениот голем подземен град од римско време. Тунелите можеби служеле и за водоснабдување и безбедно поминување за време на опсадата.
Областа оттогаш е заземена од Гази Гумустигин, вториот водач на Данишмендите, васал на селџучкиот [[Икониски Султанат|Римски Султанат]], неколку децении по [[Битка кај Манцикерт (1071)|Битката кај Манцикерт]] (1071) под власта на неколку турски држави (Данишменди, [[Селџуци]], Перванеогулари, Џандариди), [[Отоманско Царство|Отоманската Империја]] и [[Турција|Турската Република]] и е поштедена од големи воени судири и битки на нејзината територија најмалку 500 години.
 
Кон крајот на 19 и почетокот на 20 век, Бојабат бил дел од Кастамонскиот Вилаетот на [[Отоманско Царство|Отоманската Империја]].{{Castles in Turkey}}{{Coord|41.4659|34.7614|type:landmark_region:TR}}
 
{{Coord|41.4659|34.7614|type:landmark_region:TR}}
[[Категорија:Тврдини во Турција]]