Упростен систем за заведување во редови со молекуларен внос: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
 
== Историја ==
Оригиналната спецификација SMILES била идеја на [[Дејвид Вајнингер]] вработен во еколошкиот оддел на лабораторијата о средниот континент USEPA во [[Дулут, Миниесота|Дулут]] во 1980-ите.<ref name="Weininger-1988">{{Наведено списание|last=Weininger|first=David|date=February 1988|title=SMILES, a chemical language and information system. 1. Introduction to methodology and encoding rules|journal=Journal of Chemical Information and Computer Sciences|volume=28|issue=1|pages=31–6|doi=10.1021/ci00057a005}}</ref><ref name="Weininger-1989">{{Наведено списание|last=Weininger|first=David|last2=Weininger|first2=Arthur|last3=Weininger|first3=Joseph L.|date=May 1989|title=SMILES. 2. Algorithm for generation of unique SMILES notation|journal=Journal of Chemical Information and Modeling|volume=29|issue=2|pages=97–101|doi=10.1021/ci00062a008}}</ref><ref name="Weininger-1990">{{Наведено списание|last=Weininger|first=David|date=August 1990|title=SMILES. 3. DEPICT. Graphical depiction of chemical structures|journal=Journal of Chemical Information and Modeling|volume=30|issue=3|pages=237–43|doi=10.1021/ci00067a005}}</ref><ref name="Swanson-2004">{{Наведена книга|url=https://books.google.com/books?id=76OOQannpBgC&pg=PA205|title=The History and Heritage of Scientific and Technological Information Systems: Proceedings of the 2002 Conference of the American Society of Information Science and Technology and the Chemical Heritage Foundation|last=Swanson, Richard Pommier|date=2004|publisher=[[Information Today]]|isbn=9781573872294|editor-last=Rayward|editor-first=W. [Warden] Boyd|location=Medford, NJ|page=205|chapter=The Entrance of Informatics into Combinatorial Chemistry|ref=ASIST monograph series 2002|editor-last2=Bowden|editor-first2=Mary Ellen|chapter-url=https://wayback.archive-it.org/2118/20100925010036/http://64.251.202.97/pubs/asist2002/17-swanson.pdf}}</ref> Дополнително заслужни се и Гилман Вејт и Роуз Русо и Алберт Лео и [[Корвин Ханш]] за поддршка на работата, и Артур Вајнингер и Џереми Скофилд за помошта во програмирањето на системот.<ref name="Weininger-1998">{{Наведена мрежна страница|url=http://www.daylight.com/meetings/summerschool98/course/dave/smiles-etc.html|title=Acknowledgements on Daylight Tutorial smiles-etc page|last=Weininger|first=Dave|date=1998|accessdate=24 June 2013}}</ref> Агенцијата [[Агенција за заштита на животната средина на САД|за заштита на животната средина]] го финансирала почетниот проект за развој на УСЗРМВ.<ref name="Anderson-1987">{{Наведена книга|url=https://nepis.epa.gov/Exe/ZyPDF.cgi/2000CAUR.PDF?Dockey=2000CAUR.PDF|title=SMILES: A line notation and computerized interpreter for chemical structures|last=Anderson|first=E.|last2=Veith|first2=G. D.|last3=Weininger|first3=D.|publisher=[[United States Environmental Protection Agency|U.S. EPA]], Environmental Research Laboratory-Duluth|year=1987|location=Duluth, MN|id=Report No. EPA/600/M-87/021}}</ref> <ref name="SMILES Tutorial: What is SMILES?">{{Наведена мрежна страница|url=http://www.epa.gov/med/Prods_Pubs/smiles.htm|title=SMILES Tutorial: What is SMILES?|publisher=[[United States Environmental Protection Agency|U.S. EPA]]|accessdate=2012-09-23}}</ref>
 
Оттогаш е изменуван и прошируван од други допринесувачи, особено од [[Дневни хемиски информациски системи]]. Во 2007 година, [[Слободен стандард|слободниот стандард]] наречен „СУСЗРМВ“ бил развиен од [[Син обелиск|Син Обелиск]] заедница од хемичари поддржувачи на за слободен код. Други „линиски“ ознаки ги вклучуваат и [[Висвесерова линиско запишување|Висвесерово линиско запишување]] (WLN), [[РОСДАЛ]] и [[SYBYL Линиско запишување|SLN]] (Tripos Inc).