Јован Андревски: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
По осамостојувањето на [[Република Македонија]] и формирањето на [[Армијата на Република Македонија]], од 1992 до 1993 година Андревски бил началник на Управата за инженерија при Генералштабот на АРМ. Потоа бил назначен за командант на 3. Корпус на АРМ. Во 1995 година бил произведен во чин генерал-мајор и бил преместен во гарнизонот во [[Куманово]]. Од 1996 година бил командант на 1. Корпус на АРМ.<ref>{{Наведена книга|title=Воени генерали од Mакедонија (1943–2017), второ издание|last=Стојановски|first=Мирослав|last2=Стојаноски|first2=Борис|publisher=Клуб на генерали на Република Македонија|year=2017|editor-last=Стојановски|editor-first=Мирослав|location=Скопје|pages=20}}</ref>
 
Во 2000 година Андревски бил произведен во чин генерал-потполковник. На 11 февруари бил именуван за началник на Генералштабот на Армијата на Република Македонија, наследувајќи го генералот [[Трајче Крстевски]]. Андревски бил четвртиот началник на ГШ на АРМ и ја водел Армијата за време на [[Воен конфликт во Македонија, 2001|внатрешниот вооруженвооружениот конфликт во 2001 година]]. Должноста ја вршел до 12 јуни 2001 година, кога си поднел неотповиклива оставка, и на должноста бил наследен од генералот [[Панде Петровски]].<ref>{{Наведени вести|url=https://www.washingtontimes.com/news/2001/jun/13/20010613-023725-3900r/|title=Macedonian Army chief resigns|date=13 јуни 2001|work=The Washington Times|access-date=15 јануари 2022|language=en}}</ref> Андревски бил советник за воени прашања во кабинетот на [[претседателот на Република Македонија]] [[Борис Трајковски]] од 2001 до 2002 година, кога и се пензионирал.
 
== Одликувања и признанија ==