Роџер Пенроуз: Разлика помеѓу преработките

Додадени 10.514 бајти ,  пред 4 месеци
==Награди и почести==
[[File:RogerPenrose CapturingInfinity cropped.jpg|thumb|Пенроуз за време на предавање.]]
Пенроуз е добитник на бројни награди за неговата научна работа.
Во 2020 година, Пенроуз бил награден со половина од [[Нобелова награда за физика|Нобеловата награда за физика]] за откритието дека создавањето на црна дупка е изразено силно предвидување на општата теорија на релативноста, Половина од наградата исто така ја добиле и [[Рајнхард Гензел]] и [[Андреја Гец]] за откривањето на [[Галактички центар#супермасивна црна дупка|супермасивното компактно тело]] во [[галактички центар|галактичкиот центар]].<ref name="Nobel Prize 2020"/>
 
Во 2017 година, тој е добитник на [[Командински медал|Командинскиот медал]] при [[Урбински универзитет|Урбинскиот универзитет]] за неговите придонеси за историјата на науката.
 
Бо 2005 година, Пенроуз се стекнал до [[Почесна диплома|почесен докторат]] од [[Варшавски универзитет|Варшавскиот универзитет]] и од [[Левенски католички универзитет|Левенскиот католички универзитет]] (Белгија), а во 2006 година од страна на [[Јоркшки универзитет|Јоркшискиот универзитет]]. Во 2006 година, тој е добитник на [[Дираков медал|Дираковиот медал]] кој се доделува од [[Универзитет „ Нов Јужен Велс“|Универзитетот „Нов Јужен Велс“]]. Во 2008 година, Пенроуз е награден со [[Коплиев медал]]. Тој е исто така истакнат поддржувач на [[Хуманисти ОК]] и еден од покровителите на [[Оксфордско универзитетско научно друштво|Оксфордското универзитетско научно друштво]]. Во 2011 година, Пенроуз бил награден со нааградата [[Фонсека (награда)|Фонсека]] од страна на [[Сантјагодекомпостелски универзитет|Сантијагодекомпостелскиот универзитет]].
Во 2012 година, Пенроуз бил награден со Рихард Р. Енстов медал од страна на [[ЕТХ Цирих]] за неговите придонеси во науката и зацврстувањето на врската меѓу науката и општеството. Во 2015 година Пенроуз бил награден со почесен докторат од [[Центар за истражување и напредни студии при националниот политехнички институт|Центар за истражување и напредни студии при националниот политехнички институт]] (Мексико).<ref>{{Cite web|title=Roger Penrose Doctor Honoris Causa por el Cinvestav|url=http://micrositios.cinvestav.mx/avance/Publicaciones/ArtMID/4126/ArticleID/36/Roger-Penrose-Doctor-Honoris-Causa-por-el-Cinvestav|access-date=6 October 2020|website=cinvestav.mx|language=es-MX|archive-date=7 December 2021|archive-url=https://web.archive.org/web/20211207185555/http://micrositios.cinvestav.mx/avance/Publicaciones/ArtMID/4126/ArticleID/36/Roger-Penrose-Doctor-Honoris-Causa-por-el-Cinvestav|url-status=live}}</ref>
 
Во 2004 година, тој бил награден со [[Деморганов медал]] за неговите опфатни и оригинални придонеси во математичката физика.<ref>{{Cite journal|date=8 August 2018|title=Roger Penrose|language=EN|doi=10.1063/PT.6.6.20180808a|journal=Physics Today|doi-access=free}}</ref>Бо продолжение следува навод од посветата од [[Лондонско математичко друштво|Лондонското математичко друштво]]:
{{quote|Неговта темелна работа на општата релативност е важен фактор за нашето разбирање на црните дупки. Со развојот на неговата теорија за [[Твистор|твистори]] тој даде убав и продуктивен пристап за класичните равенки на математичката физика. Неговите тесалации на рамнината ги опфаќаат новооткриените квази-кристали.<ref>{{Cite web|url=http://www.lms.ac.uk/activities/prizes_com/citations04.html|archive-url=https://web.archive.org/web/20041231232542/http://www.lms.ac.uk/activities/prizes_com/citations04.html|title=London Mathematical Society|archive-date=31 December 2004}}</ref>}}
 
Во 1971 година, бил награден со наградата за астрофизика [[Дени Хајнеман (награда)|Дени Хајнеман]]. Бил избран за [[Список на членови на Кралското друштво избрани во 1972 година|Член на Кралското друшво]] во 1972 година. Во 1975 година, [[Стивен Хокинг]] и Пенроуз биле наградени со [[Едингтонов медал]] од страна на [[Кралско астрономско друштво|Страна на кралското астрономско друштво]]. Во 1985 година, тој бил нагреден со [[Кралски медал]] од стрна на [[Кралско друштво|Кралското друштво]]. Заедно со Стивен Хокинг, бил награден со престижната [[Волфова награда за физика|Волфовата награда за физика]] во 1988 година. Во 1989 година, бил награден со [[Диракова награда|Дираков медал и награда]] од страна на британскиот [[Институт за физика]]. Во 1990 година, Пенроуз бил награден со [[Ајнштајнов медал|Ајнштајновиот медал]] за неговите придонеси во науката а поврзани со работата на [[Алберт Ајнштајн]] од страна на [[Друштво „Алберт Ајнштајн“|Друштвото „Алберт Ајнштајн“]]. Во 1991 година, е добитник на [[Најлорова награда|Најларовата награда]] од [[Лондонско математичко друштво|Лондонското математичко друштво]]. Од 1992 до 1995 година, бил претседател на [http://www.isgrg.org/ Меѓународното друштво за општа релативност и гравитација].
Во 1994 година, Пенроуз бил прогласен за [[витез]] за неговите придонеси во науката.<ref>{{cite web|title=Supplement 53696,10 June 1994, London Gazette|url=https://www.thegazette.co.uk/London/issue/53696/supplement/2|website=The Gazette|access-date=16 August 2015|archive-date=29 April 2016|archive-url=https://web.archive.org/web/20160429222205/https://www.thegazette.co.uk/London/issue/53696/supplement/2|url-status=live}}</ref> Истата година, бил награден ис почесна диплома (доктор на науки) од [[Батски универзитет|Батскиот универзитет]],<ref>{{cite web |url= http://www.bath.ac.uk/ceremonies/hongrads/ |title= Honorary Graduates 1989 to present |publisher= University of Bath |access-date= 18 February 2012 |archive-date= 19 December 2015 |archive-url= https://web.archive.org/web/20151219000643/http://www.bath.ac.uk/ceremonies/hongrads/ |url-status= dead }}</ref> и станал член на [[Полска академија на науките|Полската академија на науките]]. Во 1998 година, бил избран за надворешен соработник на [[Национална академија на науките|Националната академија на науките]].<ref>{{Cite web|title=Sir Roger Penrose {{!}} Person|url=https://www.fetzer-franklin-fund.org/media/sir-roger-penrose/|access-date=7 October 2020|website=Fetzer Franklin Fund|language=de-DE|archive-date=24 September 2020|archive-url=https://web.archive.org/web/20200924081714/https://www.fetzer-franklin-fund.org/media/sir-roger-penrose/|url-status=live}}</ref> Во 2000 година, тој бил добитник на [[Орден на честа|Орденот на честа]].<ref>{{Cite web|title=Appointments to the Order of Merit|date=January 2012|url=https://www.royal.uk/appointments-order-merit|access-date=25 October 2020|language=en|archive-date=29 September 2020|archive-url=https://web.archive.org/web/20200929015241/https://www.royal.uk/appointments-order-merit|url-status=live}}</ref> Тој бил избран за член на [[Американско филозофско друштво|Американското филозовско друштво]] во 2011 година.<ref>{{Cite web|title=APS Member History|url=https://search.amphilsoc.org/memhist/search?creator=Roger+Penrose&title=&subject=&subdiv=&mem=&year=&year-max=&dead=&keyword=&smode=advanced|access-date=2021-04-02|website=search.amphilsoc.org|archive-date=7 December 2021|archive-url=https://web.archive.org/web/20211207185556/https://search.amphilsoc.org/memhist/search?creator=Roger+Penrose&title=&subject=&subdiv=&mem=&year=&year-max=&dead=&keyword=&smode=advanced|url-status=live}}</ref>
 
==Дела==
 
== Поврзано ==