Национален парк Ивиндо: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
(Создадено преведувајќи ја страницата „Ivindo National Park“)
 
Нема опис на уредувањето
{{Infobox protected area
'''Националниот парк Ивиндо''' - [[национален парк]] во источносредишен [[Габон]] во [[Централна Африка|Средна Африка]], кој се протега на границата на покраините Огоуе-Ивиндо и Огоуе-Лоло. Неговото создавање било објавено во август 2002 година од тогашниот претседател [[Омар Бонго]] на Самитот на Земјата во [[Јоханесбург]], заедно со 12 други копнени национални паркови во Габон. Најпознати по спектакуларните водопади Конгу и Мингули на реката Ивиндо, познати како „чудата на Ивиндо“,<ref name="Vande_weghe">{{Наведена книга|title=Ivindo and Mwanga|last=Vande weghe|first=Jean Pierre|date=2009|publisher=WCS|isbn=978-0-9820263-2-8|page=7}}</ref> паркот ги вклучува и биосферниот резерват Ипаса Макоку и Лангуе Баи, едно од 5-те најважни шумски чистишта во Средна Африка.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.nationsonline.org/oneworld/gabon.htm|title=Gabonese Republic|accessdate=18 јануари 2022}}</ref> Истражувачкиот институт за тропска екологија (''Institut de Recherche en Écologie Tropicale''; IRET), тропски истражувачки институт под надлежност на Националниот центар за научна и технологија (CENAREST), се наоѓа на север од паркот, 12&nbsp;км од најблискиот град Макоку,<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.cifor.org/forenet/_ref/partners/gabon.htm|title=Institut de Recherche en Ecologie Tropicale|accessdate=18 јануари 2022}}</ref> додека Истражувачката станица Лангоуе, управувана од Друштвото за заштита на дивиот свет (WCS; ДЗДС) се наоѓа на југ, неколку километри од Лангоуе Баи.
| name = Национален парк Ивиндо
| iucn_category = II
| photo = File:Waterfall ivindo gabon.jpg
| photo_caption = Водопад во Националниот парк Ивиндо
| location = [[Габон]]
| nearest_city = [[Макоку]]
| coordinates = {{coords|0.088|12.63|region:GA|notes=<ref>[http://protectedplanet.net/sites/Ivindo_National_Park Ivindo National Park] protectedplanet.net</ref>|display=inline, title}}
| area_km2 = 3000
| established = 2002
| visitation_num =
| visitation_year =
| governing_body = [[Национален завод за национални паркови]]
| embedded = {{Infobox UNESCO World Heritage Site | child=yes
| Criteria = Природен: (ix)(x)
| ID = 1653
| Session = 44.
| Year = 2021
}}
}}
'''Националниот парк Ивиндо''' - [[национален парк]] во источносредишен [[Габон]] во [[Централна Африка|Средна Африка]], кој се протега на границата на покраините Огоуе-Ивиндо и Огоуе-Лоло. Неговото создавање било објавено во август 2002 година од тогашниот претседател [[Омар Бонго]] на Самитот на Земјата во [[Јоханесбург]], заедно со 12 други копнени национални паркови во Габон. Најпознати по спектакуларните водопади Конгу и Мингули на реката Ивиндо, познати како „чудата на Ивиндо“,<ref name="Vande_weghe">{{Наведена книга|title=Ivindo and Mwanga|last=Vande weghe|first=Jean Pierre|date=2009|publisher=WCS|isbn=978-0-9820263-2-8|page=7}}</ref> паркот ги вклучува и биосферниот резерват Ипаса Макоку и Лангуе Баи, едно од 5-те најважни шумски чистишта во Средна Африка.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.nationsonline.org/oneworld/gabon.htm|title=Gabonese Republic|accessdate=18 јануари 2022}}</ref> Истражувачкиот институт за тропска екологија (''Institut de Recherche en Écologie Tropicale''; IRET), тропски истражувачки институт под надлежност на Националниот центар за научна и технологија (CENAREST), се наоѓа на север од паркот, 12&nbsp;км од најблискиот град Макоку,<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.cifor.org/forenet/_ref/partners/gabon.htm|title=Institut de Recherche en Ecologie Tropicale|accessdate=18 јануари 2022}}</ref> додека Истражувачката станица Лангоуе, управувана од Друштвото за заштита на дивиот свет (WCS; ДЗДС) се наоѓа на југ, неколку километри од Лангоуе Баи.
 
Физички особености на паркот вклучуваат реката Ивиндо, паркот е главната притока на Огоуе, и планината Кингуе (749 м)<ref name="Bradt_Gabon">{{Наведена книга|title=Gabon|last=Hickendorff|first=Annelies|publisher=Bradt Travel Guides|isbn=9781841625546}}</ref> и планината Нгуади (870 м). Просечните врнежи се 1672 мм, со најголеми врнежи помеѓу септември и декември и февруари и мај.<ref name="Vande_weghe">{{Наведена книга|title=Ivindo and Mwanga|last=Vande weghe|first=Jean Pierre|date=2009|publisher=WCS|isbn=978-0-9820263-2-8|page=7}}<cite class="citation book cs1" data-ve-ignore="true" id="CITEREFVande_weghe2009">Vande weghe, Jean Pierre (2009). ''Ivindo and Mwanga''. WCS. p.&nbsp;7. [[ISBN]]&nbsp;[[Специјални: Извори на книги/978-0-9820263-2-8|<bdi>978-0-9820263-2-8</bdi>]].</cite></ref> Силни грмотевици се случуваат сезонски, а понекогаш може да ствараат месни [[Торнадо|торнада]], особено на висорамнината Ипаса; нарушувањата предизвикани од овој ефект може да бидат одговорни за фактот дека оваа шума површно наликува на секундарна шума.<ref name="Vande_weghe" /> Просечната температура е 23,9 °C (измерено во Макоку на неколку километри од границата на северниот парк), со сезонски варијации од околу 3,3 °C.<ref name="Vande_weghe" />
 
Паркот зафаќа 300.000 хектари, од кои речиси сите се пошумени со мешавина од атлантска крајбрежна шума од Долна Гвинеја и полулистопадна шума типична за средишниот басен на Конго. Дивиот свет вклучува западнонизинска горила, [[обично шимпанзо]], африкански шумски бивол, црвена речна свиња, [[ситатунга]], како и една од последните релативно непроменети населенија на шумски слонови.<ref name="Vande_weghe">{{Наведена книга|title=Ivindo and Mwanga|last=Vande weghe|first=Jean Pierre|date=2009|publisher=WCS|isbn=978-0-9820263-2-8|page=7}}<cite class="citation book cs1" data-ve-ignore="true" id="CITEREFVande_weghe2009">Vande weghe, Jean Pierre (2009). ''Ivindo and Mwanga''. WCS. p.&nbsp;7. [[ISBN]]&nbsp;[[Специјални: Извори на книги/978-0-9820263-2-8|<bdi>978-0-9820263-2-8</bdi>]].</cite></ref> Значајни видови птици вклучуваат сивовратна горска врана, додека во паркот се регистрирани повеќе од 430 видови птици.<ref name="Bradt_Gabon">{{Наведена книга|title=Gabon|last=Hickendorff|first=Annelies|publisher=Bradt Travel Guides|isbn=9781841625546}}<cite class="citation book cs1" data-ve-ignore="true" id="CITEREFHickendorff">Hickendorff, Annelies. ''Gabon''. Bradt Travel Guides. [[ISBN]]&nbsp;[[Special:BookSources/9781841625546|<bdi>9781841625546</bdi>]].</cite></ref>
 
== Историја ==
 
== Наводи ==
{{наводи}} 
 
 
== Надворешни врски ==