Преспански договор: Разлика помеѓу преработките

с
Нема опис на уредувањето
Една од републиките на [[СФР Југославија]] кои се [[Распад на СФРЈ|осамостоиле]] била и [[СР Македонија|Република Македонија]]. Третирајќи го како иредентистичко прашање, [[Република Грција]] ја спорела употребата на името Македонија од страна на [[Република Македонија]], а биле вклучени и некои други идентитетски прашања. Разни чекори на властите во Република Грција и Република Македонија довеле до продлабочување на спорот меѓу двете земји, кој траел речиси три децении.<ref>[https://www.mfa.gr/en/fyrom-name-issue/ FYROM Name Issue], Hellenic Republic, Ministry of Foreign Affairs</ref>
 
Република Македонија била примена како земја-членка на [[Обединетите нации]] на 8 април 1993 година, но не под уставното име туку под привремената референца „поранешна„поранешната југословенска Република Македонија“ (на {{lang-en|the former Yugoslav Republic of Macedonia}}). Односите меѓу двете земји биле подобрени со потпишувањето на Времената спогодба на 13 септември 1995 година во Њујорк, која, меѓу другото, ги формализирала билатералните односи меѓу двете земји, а Република Македонија го отстранила своето дотогашно знаме на кое било претставено [[Ѕвезда од Кутлеш|сонцето од Кутлеш]] и го усвоила [[Знаме на Македонија|денешното знаме]] со сонце со осум проширувачки зраци.
 
Одредени чекори преземени од владите на двете држави влијаеле на влошувањето на односите меѓу двете земји. Владата предводена од [[Никола Груевски]], избрана во декември 2006 година, водела политики кои се објаснуваат со терминот „[https://en.wikipedia.org/wiki/Antiquization антиквизација]“, така што го сменила името на аеродромот во главниот град [[Скопје]] во [[Меѓународен аеродром Скопје|Аеродром „Александар Велики“]], а во рамките на проектот „[[Скопје 2014]]“ на [[Плоштад Македонија|плоштадот „Македонија“]] во Скопје бил поставен споменикот „[[Воин на коњ (Скопје)|Воин на коњ]]“, висок 14,5 метри, којшто го претставува античкиот крал [[Александар Македонски]]. Сепак, новата [[Прва влада на Зоран Заев|влада на Република Македонија од 2017 година]], на чело со [[Зоран Заев]], покажала подготвеност да ги реши разликите со Република Грција и да ги подобри односите меѓу двете земји.