Роџер Пенроуз: Разлика помеѓу преработките

Додаден 5.771 бајт ,  пред 4 месеци
 
===Семејство===
Пенроуз се оженил со Ванеса Томас, раководител за академски развој при [[Кокеторп (училиште)|Кокеторп]] и поранешен раководител на катедрата за математика при [[Абингтоноско училиште|Абигтонското училиште]],<ref name="gruberprizes.org">{{cite web |url=http://www.gruberprizes.org/SelectingRecipients/SelectionAdvisoryBoard_Bio.php?id=4 |title=The Peter & Patricia Gruber Foundation, St. Thomas US Virgin Islands – Grants and International Awards |publisher=Gruberprizes.org |date=8 August 1931 |access-date=13 August 2012 |archive-date=30 October 2012 |archive-url=https://web.archive.org/web/20121030084628/http://www.gruberprizes.org/SelectingRecipients/SelectionAdvisoryBoard_Bio.php?id=4 |url-status=live }}</ref><ref>{{cite web |url=http://www.abingdon.org.uk/vanessa_penrose/ |title=Vanessa Penrose |publisher=Abingdon School |date=6 July 2012 |access-date=13 August 2012 |archive-url=https://web.archive.org/web/20120327144417/http://www.abingdon.org.uk/vanessa_penrose/ |archive-date=27 March 2012 |url-status=dead }}</ref> со која има и еден син.<ref name="gruberprizes.org"/> Тој исто така има три сина од претходниот брак со американката Џоан Изабел Пенроуз (моминско Веџ), со која стапил во брак во 1959 година.<ref>{{Cite web|date=27 October 2019|title=7+ Out of This World Facts About Physicist Sir Roger Penrose|url=https://interestingengineering.com/who-is-sir-roger-penrose-and-why-is-he-famous|access-date=7 October 2020|website=interestingengineering.com|language=en-US|archive-date=8 October 2020|archive-url=https://web.archive.org/web/20201008211346/https://interestingengineering.com/who-is-sir-roger-penrose-and-why-is-he-famous|url-status=live}}</ref><ref>{{Cite web|date=18 August 2014|title=Roger Penrose|url=https://www.giffordlectures.org/lecturers/roger-penrose|access-date=7 October 2020|website=The Gifford Lectures|language=en|archive-date=11 October 2020|archive-url=https://web.archive.org/web/20201011220956/https://www.giffordlectures.org/lecturers/roger-penrose|url-status=live}}</ref>
 
=== Верски гледишта ===
 
За време на едно интервју со радио BBC 4 на 25 септември 2010 година, Пенроуз изјавил, „Јас не сум верник. Не верувам во ниедна од воспоставените верувања.“<ref>{{cite news|url=http://news.bbc.co.uk/today/hi/today/newsid_9032000/9032626.stm|title=Big Bang follows Big Bang follows Big Bang|access-date=1 December 2010|work=BBC News|date=25 September 2010|archive-date=30 November 2010|archive-url=https://web.archive.org/web/20101130152519/http://news.bbc.co.uk/today/hi/today/newsid_9032000/9032626.stm|url-status=live}}</ref> Тој себеси се смета за агностик.<ref>{{cite web |author1=Thomas Fink |title=A singular mind: Roger Penrose on his Nobel Prize |url=https://www.spectator.co.uk/article/a-singular-mind-roger-penrose-on-his-nobel-prize |website=The Spectator |publisher=The Spectator |access-date=18 May 2021 |date=December 19, 2020 |archive-date=18 May 2021 |archive-url=https://web.archive.org/web/20210518203446/https://www.spectator.co.uk/article/a-singular-mind-roger-penrose-on-his-nobel-prize |url-status=live }}</ref> Во филмот од 1991 година ''[[Кратка историја на времето (филм)|Кратка историја на времето]]'', тој исто така изјавил, „Јас мислам дека би рекол дека универзумот си има цел, не е тука само по некоја случајност… некои луѓе, по мое мислење, гледиштето е дека универзумот е тука и си работи како некој вид на сметач, и по некоја случајност ние во натрешноста на оваа творба. Но не мислам дека тое е гледиште кое е плодоносно или од помош за разбирањето на универзумот, верувам дека има некое подлабоко разбирање за сите овие работи.“<ref>See [http://www.springfieldspringfield.co.uk/movie_script.php?movie=a-brief-history-of-time A Brief History of Time (1991) film script – springfieldspringfield.co.uk] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20150924105028/http://www.springfieldspringfield.co.uk/movie_script.php?movie=a-brief-history-of-time |date=24 September 2015 }}</ref>
 
Во интервју за ''[[Ерусалим пост]]'', Пенроуз изјавил дека на него може да се гледа како на евреин според верските закони, но тој не се гледа себеси како таков.<ref>{{cite news|last=Siegel-Itzkovich|first=Judy|title=A mind in a million|work=Jerusalem Post|date=1 May 2005|page=7}}</ref>
Пенроуз е покровител на [[Хуманисти ОК]].<ref>{{cite web |title=Patrons |url=https://humanism.org.uk/about/our-people/patrons/ |website=Humanists UK |access-date=6 October 2020 |archive-date=5 October 2020 |archive-url=https://web.archive.org/web/20201005083241/https://humanism.org.uk/about/our-people/patrons/ |url-status=live }}</ref>
 
==Награди и почести==
[[File:RogerPenrose CapturingInfinity cropped.jpg|thumb|Пенроуз за време на предавање.]]
 
== Поврзано ==