Чоколадо: Разлика помеѓу преработките

Додаден 171 бајт ,  пред 4 месеци
{| class="wikitable"
|-
! Производ !! ЧоколаденЧоколадна ликвидтечност !! Млеко !! Шеќер !! Масти од какао !! Млечни масти
|-
| [[Млечно чоколадо ]]|| ≥ 10% || ≥ 12% || || ||
|-
| Слатко чоколадо || ≥ 15% || < 12% || || ||
|-
| Полуслатко или горчливо-слатко [[Темно чоколадо|(темно) чоколадо ]]|| ≥ 35% || < 12% || || ||
|-
| [[Бело чоколадо ]]|| ≥ 14% || ≤ 55% || ≥ 20% || ≥ 3,5% ||
|}
! Производ !! Чоколаден путер !! Млеко !! Млечни масти !! Безмасно какако !! Какао
|-
| [[Млечно чоколадо ]]|| ≥ 15% || ≥ 12% || ≥ 3,39% || ≥ 2,5% || ≥ 25%
|-
| Благо чоколадо || ≥ 18% || < 12% || ≥ 12% || || ≥ 30%
|-
| Чоколадо, горчливо чоколадо, средно-слатко чоколадо или [[темно чоколадо ]]|| ≥ 18% || < 5% || ≥ 14% || || ≥ 35%
|-
| [[Бело чоколадо ]]|| ≥ 20% || ≤ 14% || ≥ 3,5% || ||
|}
|Чоколадо || ≥ 35% || ≥ 18% || ≥ 14% || || || ||
|-
|Прелив[[Чоколаден прелив|Прелив]]|| ≥ 35% || ≥ 31% || ≥ 2,5% || || || ||
|-
|ЧоколадноЧоколадни трошки или снегулки || ≥ 32% || ≥ 12% || ≥ 14% || || || ||
|-
|Млечен чоколаден чоколадо || ≥ 25% || || ≥ 2,5% || ≥ 25% || ≥ 3,5% || ≥ 14% ||
|Обезмастено млечно чоколадо || ≥ 25% || || ≥ 2,5% || ≥ 25% || ≥ 5,5% || ≥ 14% ||
|-
|[[Бело чоколадо ]]|| ≥ 25% || || ≥ 2,5% || ≥ 25% || ≤ 1% || ≥ 14% ||
|-
|Чоколадо a la taza || ≥ 20% || || ||≥ 14% || || ||
* Чоколадни материјали: (チョコレート生地 chokorēto kiji?):
* Чист чоколаден материјал: (純チョコレート生地 jun-chokorēto kiji?) Какаото содржи, ≥35%, какао путер ≥18%, сахароза ≤55%, лецитин ≤0,5%, без адитиви, освен лецитин и вкус од ванила, без маснотии различни од какао путерот и млечни маснотии, вода ≥3%.
* Чист материјал за мелчномлечно чоколадо (純ミルクチョコレート生地 jun-miruku chokorēto kiji?)
Какаото содржи ≥21%, [[Какаово масло|какао путер]] ≥18%, млечни материи ≥14%, млечни масти ≥3.5%, [[сахароза]] ≤55%, [[лецитин]] ≤0.5%, без адитивиосвенадитиви освен лецитин и вкус од [[ванила]], без маснотии од како путер и млечни маснотии, вода ≤3%.
* '''Чоколаден материјал''' (チョコレート生地 chokorēto kiji?)
Какаото содржи t ≥35%, чоколаден путер ≥18%, вода ≤3%.Исто така е дозволено да се замени млечна материја за содржина од какао: какао ≥21%, како путер ≥18%, во комбинација на материја од млеко и какао ≥35%, млечни масти ≥3%, вода ≤3%.
* Материјал за млечно чоколадо (ミルクチョコレート生地 miruku chokorēto kiji?)
Какаото содржина ≥21%, какао путер ≥18%, млечни материи ≥14%, млечни масти ≥3%, вода ≤3%.
* '''Квази чоколаден материјал''' (準チョコレート生地 jun-chokorēto kiji?) какао содржина ≥15%, какао путер ≥3%, масти ≥18%, вода ≤3%.
* Материјал за квази млечно чоколадо (準ミルクチョコレート生地 jun-miruku). Какао содржина ≥7%, какао путер ≥3%, масти ≥18%, млачни материи ≥12.5%, млечни масти ≥2%, вода ≤3%.
* '''Чоколадни производи''' (チョコレート製品 chokorēto seihin?): Производите коишто го користат млечното чоколадо или квазимлечното чоколадо како што е погоре опишано се третираат на истиот начин како чоколадо/квази чоколадо.
* '''Чоколадо''' (チョコレート chokorēto?) Обработените чоколадни производи се направени од чоколаден материјал или содржат најмалку 60% чоколаден материјал. Обработените чоколадни производи мора да содржат најмалку 40% чоколаден материјал од тежината. Меѓу обработените чоколадни производи, оние коишто содржат најмалку 10% од тежината на кремот и не повеќе од 10% вода може да се наречат сурово чоколадо (生チョコレート nama chokorēto?).
* '''Чоколадни слатки''' (チョコレート菓子 chokorēto kashi?) Обработени чоколадни производи коишто содржат помалку од 60% чоколаден материјал.
* '''Квази чоколадо''' (準チョコレート jun-chokorēto?). Симболот квази треба официјално да се заокружи. Обработените квази чоколадни производи се направени од квази чоколаден материјал или содржат најмалку 60% квазичоколаден материјал.
* '''Квазичоколадни слатки''' (準チョコレート菓子 jun-chokorēto kashi?)
Обработените квази чоколадни производи содржат помалку од 60% квази чоколаден материјал.
 
5.476

уредувања