Млечно чоколадо: Разлика помеѓу преработките

 
== Хранлива вредност ==
{Infobox {nutritional value
| name = Млечно чоколадо
| image =
| selenium_ug = 4.5
| zinc_mg = 2.3
| source = {{sfn|Moramarco|Nemi|2019|page=137}}{{sfn|Lambert|2017|page=523}}<nowiki>}}</nowiki>
}}
 
Додека целото млечно чоколадо содржи какао, млеко и шеќер, процентот на овие состојки варира помеѓу земјите и брендовите, што пак влијае на нејзината хранлива вредност. Движечката сила за овие разлики е вкусот. На пример, белгиското чоколадо е познато по својот благ млечен вкус, додека некои руски брендови имаат силен вкус на какао.{{Sfn|Wohlmuth|2017}} Вкусот ги поттикнува состојките, иако на нив влијаат и други фактори, особено економијата. На пример, цената е главната причина за воведување на замени на какао путер како [[Кокосово масло|кокосово]] и [[палмино масло]]. Сепак, постојат и регулаторни причини. Во 1973 година, на пример, [[Европска Унија|Европската унија]] донесе одлука чоколадата да има минимум 35 проценти суви цврсти материи од какао. {{Sfn|Meloni|Swinnen|2019}} Во поново време, Кина, исто така, воведе закон со кој се бара локално произведеното млечно чоколадо да содржи 25 проценти какао путер. {{Sfn|Mo|Rozelle|Zhang|2019}}
 
5.476

уредувања