Млечно чоколадо: Разлика помеѓу преработките

Додадени 623 бајти ,  пред 4 месеци
нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
 
== Хранлива вредност ==
{Infobox nutritional value
| name = Млечно чоколадо
| image =
| caption =
| serving_size = 100 g
| kJ = 2364
| carbs = 50.8
| fat = 37.6
| thiamin_mg = .112
| riboflavin_mg = .298
| niacin_mg = .386
| vitB12_ug = .75
| vitE_mg = .51
| calcium_mg = 189
| iron_mg = 2.35
| magnesium_mg = 63
| manganese_mg = .47
| phosphorus_mg = 208
| potassium_mg = 372
| selenium_ug = 4.5
| zinc_mg = 2.3
| source = {{sfn|Moramarco|Nemi|2019|page=137}}{{sfn|Lambert|2017|page=523}}
}}
Додека целото млечно чоколадо содржи какао, млеко и шеќер, процентот на овие состојки варира помеѓу земјите и брендовите, што пак влијае на нејзината хранлива вредност. Движечката сила за овие разлики е вкусот. На пример, белгиското чоколадо е познато по својот благ млечен вкус, додека некои руски брендови имаат силен вкус на какао.{{Sfn|Wohlmuth|2017}} Вкусот ги поттикнува состојките, иако на нив влијаат и други фактори, особено економијата. На пример, цената е главната причина за воведување на замени на какао путер како [[Кокосово масло|кокосово]] и [[палмино масло]]. Сепак, постојат и регулаторни причини. Во 1973 година, на пример, [[Европска Унија|Европската унија]] донесе одлука чоколадата да има минимум 35 проценти суви цврсти материи од какао. {{Sfn|Meloni|Swinnen|2019}} Во поново време, Кина, исто така, воведе закон со кој се бара локално произведеното млечно чоколадо да содржи 25 проценти какао путер. {{Sfn|Mo|Rozelle|Zhang|2019}}
 
5.476

уредувања