Роџер Пенроуз: Разлика помеѓу преработките

Додадени 5.313 бајти ,  пред 4 месеци
Нема опис на уредувањето
 
[[File:Penrose in University of Santiago de Compostela to picked up the Fonseca prize.jpg|thumb|Пенроуз при [[Сантјагодекомпостелски универзитет|Сантијагодекомпостелскиот универзитет]] при приемот на [[Фонсекова награда|Фонсековата награда]]]]
 
Конечно, тој предложил дека распоредот на микротубуларната структура може да биде соодветна за исправка на квантните грешки, начин за оддржување на заедништвото меѓу квантната кохеренција и заемнодејството со околината.<ref name=":1">{{Cite journal|last1=Hameroff|first1=Stuart|last2=Marcer|first2=P.|date=1998|title=Quantum Computation in Brain Microtubules? The Penrose—Hameroff 'Orch OR' Model of Consciousness [and Discussion]|journal=Philosophical Transactions: Mathematical, Physical and Engineering Sciences|volume=356|issue=1743|pages=1869–1896|jstor=55017|issn=1364-503X}}</ref>
 
Хамероф, во едно свое предавање како дел од низата разговори на Гугл Тех ја истражува [[квантна биологија|квантната биологија]], и дал преглед на моменталните истражувања во тоа поле, и дал одговор на последователните критики на моделот за квантна свесност.<ref>{{cite web|url=https://www.youtube.com/watch?v=LXFFbxoHp3s | archive-url=https://ghostarchive.org/varchive/youtube/20211102/LXFFbxoHp3s| archive-date=2021-11-02 | url-status=live|title=Clarifying the Tubulin bit/qubit – Defending the Penrose–Hameroff Orch OR Model (Quantum Biology) |publisher=YouTube |date=22 October 2010 |access-date=13 August 2012}}{{cbignore}}</ref> Дополнително, труд од 2011 година од страна на Пенроуз и Хамероф објавен во ''[[Космичко списание]]'' дал мнадграден модел за нивната теорија за квантната свесност, поради бројните критики, и го разгледува местото на свесноста во универзумот.<ref name="Hameroff-Penrose 2011">{{cite journal |author=Roger Penrose |author2=Stuart Hameroff |name-list-style=amp |url=http://www.quantumconsciousness.org/Cosmology160.html |title=Consciousness in the Universe: Neuroscience, Quantum Space-Time Geometry and Orch OR Theory |journal=Journal of Cosmology |publisher=Quantumconsciousness.org |date=4 July 1992 |access-date=13 August 2012 |url-status=dead |archive-url=https://web.archive.org/web/20120616045402/http://www.quantumconsciousness.org/Cosmology160.html |archive-date=16 June 2012 }}</ref>
 
Филип Тетло, иако и самиот е подржувач на гледиштата на Пенропуз, признава дека Пенроузовите идеи за човековиот мисловен процес во моментот се поддржани од малцинството во научните кругови, наведувајќи ги критиките на Мински и [[Чарлс Сејфи|Секјфиевиот]] опис на Пенроуз како „еден од изброените на рака научници“ кои веруваат дека природата на свесноста наведува кон вклучесност на квантните процеси.<ref name="Tetlow 2007 166"/>
 
Во јануари 2014 година, Хамероф и Пенроуз изхјавиле дека откривањето на квантните вибрации во микротубулите од страна на Анирбан Бандиопандиај дел од Националниот институт за материјална наука во Јапонија,<ref>{{cite web |url=https://www.researchgate.net/profile/Anirban_Bandyopadhyay |title=Anirban Bandyopadhyay |access-date=22 February 2014 |archive-date=10 March 2014 |archive-url=https://web.archive.org/web/20140310053951/http://www.researchgate.net/profile/Anirban_Bandyopadhyay/ |url-status=live }}</ref> ја подддржувба теоријата за [[квантна свесност|квантната свесност]].<ref>{{cite web |url=https://www.sciencedaily.com/releases/2014/01/140116085105.htm |title=Discovery of quantum vibrations in 'microtubules' inside brain neurons supports controversial theory of consciousness |website=ScienceDaily|access-date=22 February 2014 |archive-date=15 February 2014 |archive-url=https://web.archive.org/web/20140215065946/http://www.sciencedaily.com/releases/2014/01/140116085105.htm |url-status=live }}</ref> Преглед и надоградена верзија на теоријата била објавена заедно со критичките коментари и дебати во март 2014 година во издание на ''[[Прегледи на физиката на животот]]''.<ref name=Hameroff2014>{{cite journal|author1=S. Hameroff|author2=R. Penrose|title=Consciousness in the universe: A review of the 'Orch OR' theory|journal=Physics of Life Reviews|date=2014|volume=11|issue=1|pages=39–78|pmid=24070914|doi=10.1016/j.plrev.2013.08.002|bibcode = 2014PhLRv..11...39H |doi-access=free}}</ref>
 
==Приватен живот==
 
===Семејство===
 
== Поврзано ==