Арапот на Петар Велики: Разлика помеѓу преработките

с
Исправка на име по правописна норма, replaced: Пјотр → Петар
сНема опис на уредувањето
с (Исправка на име по правописна норма, replaced: Пјотр → Петар)
 
 
== Позадина ==
Пушкин започнал да работи на романот кон крајот на јули 1827 година во Михајловскоје и во пролетта 1828 година им прочитал неколку пишанки на своите пријатели, вклучувајќи го и поетот ПјотрПетар Вјаземски. За време на животот на Пушкин, биле објавени два дела: во книжевниот алманах „''Северни цветови''“ (1829) и во весникот „''Литературнаја газета''“ (март 1830 година). Сите постојни делови за првпат биле објавени по смртта на Пушкин од уредниците на списанието „''Современик“'' во 1837 година, кои исто така му го дале на романот сегашниот наслов.
 
Главниот лик на романот, Ибрахим, е тесно заснован врз мајчиниот прадедо на Пушкин, [[Абрам Петрович Ганибал]], црнец, кој бил донесен во Русија за време на владеењето на [[Петар Велики]]. Интересите на Пушкин за историјата и генеалогијата се комбинирани за да ја прикажат трансформацијата на Русија на почетокот на 18 век; периодот на руската историја на кој Пушкин се враќа во наративната песна „''[[Полтава (Пушкин)|Полтава]]''“ во 1829 година. Влијателниот руски книжевен критичар [[Висарион Белински]] тврдел дека „ако овој роман бил завршен ... треба да имаме врвен руски историски роман, прикажувајќи ги начините и обичаите на најголемата епоха на руската историја“.
 
== Резиме на заплетот ==
Романот започнува со слика за моралот и манирите на француското општество од првата четвртина на 18 век; со животот на „Арапот“ во [[Париз]], неговиот успех во француското општество и неговата љубовна врска со една француска грофица. Но, „повикан и од Петар и од своето нејасно чувство за должност“, Ибрахим се враќа во Русија. Следните поглавја, полн со историски боја и старинство, скица на различните слоеви на руското општество: балот на [[Зимски дворец|Зимскиот дворец]] и вечерата на [[Болјар|болјаритеболјар]]ите кај местото на болјарот Гаврила Ржевски. Вториот е прекинат со доаѓањето на Царот, кој сака да се ожени со Ибрахим со ќерката на Гаврила, Наталија.
 
== Адаптации ==
 
{{Александар Пушкин}}
 
[[Категорија:Дела на Александар Пушкин]]
[[Категорија:Руски романи]]