Јоханес Гутенберг: Разлика помеѓу преработките

с
Промена на името (потреба е промена и во насловот), како и мало надополнување на страната.
Нема опис на уредувањето
с (Промена на името (потреба е промена и во насловот), како и мало надополнување на страната.)
}}
 
'''ЈоханЈоханес Гутенберг''' ({{lang-de|Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg}}; ~[[1394]]-[[1468]]), ,бил егермански пронаоѓач, напечатач, издавач и златар, кој го вовел печатењето во Европа со неговата техниката за [[печатење]] со [[подвижен слог]]. ЈаНеговото усовршилдело ја започна печатарската машинареволуција во Европа и првсе почналсмета даза користипресвртница излеанина металнивториот буквимилениум, воведувајќи го модерниот период на човечката историја. ВоТој [[1455]]одигра годинаклучна јаулога отпечатилво [[Библија]]таразвојот на ренесансата, реформацијата, добата на просветителството и вонаучната [[1457]]револуција, отпечатенакако билаи прватапоставувањето книгана воматеријалната бојаоснова за „[[Мајнцкимодерната псалтир|Мајнцкиотекономија псалтир]]“базирана вона црназнаење и црвенаширењето боја.на Починалучењето во [[1468]]кај гмасите.
 
Ја усовршил печатарската машина и прв почнал да користи излеани метални букви. Во [[1455]] година ја отпечатил [[Библија]]та и во [[1457]] година отпечатена била првата книга во боја — „[[Мајнцки псалтир|Мајнцкиот псалтир]]“ во црна и црвена боја. Починал во [[1468]] година.
 
== Поврзано ==
2

уредувања