Разлика помеѓу преработките на „Рибарци (Битолско)“

нема опис на уредувањето
с (→‎Историја: Јазична исправка, replaced: Во XIX век селото е дел → Во XIX век селото било дел, каза во [[Отоманско → каза на [[Отоманско)
Ознаки: Изворно уредување 2017 Појаснителни врски
{{другиместа3|Рибарци}}
{{Инфокутија за село во Република Македонија
| име = Рибарци
| слика=
| имеслика = Поглед на Рибарци 2.jpg
| големина на слика = 300п
| регион=
| опис = Поглед на селото
| општина=[[Општина Новаци|Новаци]]
| општина = {{општинскигрб|Општина Новаци}}
| население=130
| регион = {{грбови|Пелагониски Регион}}
| поштенски број=
| население = 130<ref name="попис">{{нмс|url=http://www.stat.gov.mk/Publikacii/knigaX.pdf|title=Попис на Македонија |date=2002|publisher=Завод за статистика на Македонија|accessdate=29 ноември 2011}}</ref>
| надморска височина=564
| година = 2002
| географска широчина=41° 1' 4" сев. ш.
| поштенски број = 7211
| географска должина=21° 28' 5" ист. д.
| повикувачки број = 045
| lat_dir=N | lat_deg=41 | lat_min=1 | lat_sec=4
| надморска височина =564 540
| lon_dir=E | lon_deg=21 | lon_min=28 | lon_sec=5
| lat_dir=N | lat_deg=41 | lat_min=101 | lat_sec=404
| мрежно место=
| lon_dir=E | lon_deg=21 | lon_min=28 | lon_sec=505
| карта = Рибарци во Општина Новаци.svg
| слава =
| мрежно место =
| карта = Рибарци во Општина Новаци.svg
}}
 
'''Рибарци''' — село во [[Општина Новаци]], во околината на градот [[Битола]].
 
== Потекло и значење на името ==
 
Првпат името на селото било запишано како Рибарци во турски документи во {{римски|15}} век. Името веројатно доаѓа од занимањето рибар, образувано со суфиксот -ци, што може да се поврзе со близината на [[Црна Река]].<ref name="Речник-Иванова">{{Речник-Иванова|146}}</ref>
 
Покрај близината со Црна, во непосредна близина на селото до 1950-тите години се простирало [[Рибарско Блато]] (или Битолска Бара), остаток од некогашното [[Пелагониско Езеро]]. Додека постоело блатото од левата страна на реката, селаните ловеле многу риби, па затоа и името на селото произлегло од богатството и ловот на риби, кои биле одредница за селаните.<ref name=":1">{{Наведена мрежна страница|url=http://www.mojrodenkraj.com.mk/village.php?id=103|title=Мој Роден Крај|last=|first=|work=www.mojrodenkraj.com.mk |accessdate=2021-11-29}}</ref>
 
== Географија и местоположба ==
Селото се наоѓа во источниот дел на [[Пелагонија]], источно од [[Битола]].Селото на север граничи со Новаци,на југ со Гнеотино,на запад со Логоварди,на исток со непостоечкото село Биљаник.
 
[[Податотека:Поглед во Рибарци.jpg|мини|300п|лево|Дел од селото]]
Топоними во с.&nbsp;Рибарци се: Смаилица, Музга, Стари Лозја, Барите, Дагулица, Бојаџица, Блато, Брегои, Долно и Горно Газало, Љокојца и Крстоите (на граница со с.&nbsp;Логоварди), Црквиште, Влајкови Врби, Влајково Лозје.
 
Селото се наоѓа во јужниот дел на [[Пелагонија|Битолското Поле]], од левата страна на [[Црна Река]], во западниот дел на територијата на [[Општина Новаци]].<ref name="енциклопедија">{{наведена книга|last=Панов|first=Митко|title=Енциклопедија на селата во Република Македонија|url= https://commons.wikimedia.org/wiki/File:%D0%95%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%98%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D0%B2%D0%BE_%D0%A0%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B0.pdf|accessdate=29 ноември 2021|year=1998|publisher=Патрија|location=Скопје|language=македонски|page=259}}</ref> Селото е рамничарско, на надморска височина од 540 метри. Низ селото поминува [[Регионален пат 2340|регионалниот пат 2340]], кој води за битолско [[Мариово]] и се движи низ [[Пелагонија]]. Од градот [[Битола]] е оддалечено 14 километри.<ref name="енциклопедија" /> Од општинското средиште [[Новаци]] е оддалечено 3 километри.<ref name=":1" />
Според кажувањата на старите жители,на околу 1км јужно од селото,кај местото викано ''Црквиште,''некогаш се наоѓала црква.Тука жителите ископувале камења,гробови,ќупови,остатоци од покуќнина и од Првата светска војна и слично,што наведува дека ова била старата локација на селото,односно некогаш Рибарци се наоѓала на оваа локација,па со текот на годините било преместено на денешната локација .
 
Селото сее наоѓасместено во источниот дел на [[Пелагонија]], источно од градот [[Битола]].Селото наНа север се граничи со селото [[Новаци]], на југ со [[Гнеотино]], на запад со [[Логоварди]], додека на исток со непостоечкото село [[Биљаник]].
 
Западно од селото се наоѓало пространото [[Рибарско Блато]], додека источно од селото се наоѓаат ливади и ниви. Географската местоположба на мештаните им нуди добри стопански услови.<ref name=":0">{{Наведена книга|url=https://www.worldcat.org/oclc/41961345|title=Bitoljsko-Prilepska kotlina: antropogeografska proučavanja|last=Трифуноски|last2=Јован Ф.|date=1998|publisher=Српска академија на науките и уметностите|isbn=8670252678|location=Белград|oclc=41961345}}</ref>
 
ТопонимиМесностите во с.&nbsp;Рибарциатарот ги носат следниве сеимиња: Смаилица, Музга, Стари Лозја, Барите, ДагулицаДрагулица, БојаџицаБојаџија, Блато, Брегои, Долно и Горно Газало, Љокојца и Крстоите (на граница со с.&nbsp;[[Логоварди]]), Црквиште, Влајкови Врби, и Влајково Лозје.<ref name=":0" />
 
Селото има издолжен тип во насока север-југ. Одредени делови на селото се состојат од групи на роднински куќи.<ref name=":0" />
 
== Историја ==
 
Според кажувањата на старите жители,на околу 1км јужно од селото,кај местото викано ''Црквиште,''некогаш се наоѓала црква.Тука жителите ископувале камења,гробови,ќупови,остатоци од покуќнина и од Првата светска војна и слично,што наведува дека ова била старата локација на селото,односно некогаш Рибарци се наоѓала на оваа локација,па со текот на годините било преместено на денешната локација .
 
Селото првпат се споменува во 1468&nbsp;г. Името настанало со тоа што населението се занимавало со лов на риби на некогашното Рибарско Блато. Во Продромскиот поменик од XV-XVIII в. издаден од Григорович е забележано Рибарци Горни.