Разлика помеѓу преработките на „Кристина Седербаум“

нема опис на уредувањето
(Создадено преведувајќи ја страницата „Kristina Söderbaum“)
 
Ознака: Изворно уредување 2017
 
'''Беата Маргарета Кристина Седербаум''' ({{родена на|5 |септември |1912}} - {{почината на|12 |февруари |2001 година}}) била [[Германија|германска]] филмска актерка, продуцент и фотограф со шведско потекло. Таа е најпозната по нејзините улоги во [[Трет Рајх|филмови од нацистичката]] ера, направени од германска продукциска куќа контролирана од државата.
 
== РаниотРан живот ==
{{Infobox person|name=Кристина Седербаум|image=Kristina Söderbaum.jpg|caption=Седербаум во 1941|birth_name=Беата Маргарета Кристина Седербаум|birth_date=5 Септември 1912|birth_place=[[Stockholm]], [[Sweden]]|death_date={{Death date and age|2001|2|12|1912|9|5|df=y}}|death_place=[[Hitzacker]], [[Germany]]|othername=|occupation=Актерка|yearsactive=|spouse={{marriage|[[Veit Harlan]]|5 April 1939|13 April 1964|end=died}}|children=2}}
[[Category:Articles with hCards]]
[[Category:Articles with hCards]]
'''Беата Маргарета Кристина Седербаум''' (5 септември 1912 - 12 февруари 2001 година) била германска филмска актерка, продуцент и фотограф со шведско потекло. Таа е најпозната по нејзините улоги во [[Трет Рајх|филмови од нацистичката]] ера, направени од германска продукциска куќа контролирана од државата.
 
Седербаум е родена во [[Стокхолм]], Шведска; нејзиниот татко, професорот Хенрик Густаф Содербаум (1862–1933), бил постојан секретар на [[Кралска академија на науките (Шведска)|Кралската шведска академија на науките]] .
== Раниот живот ==
Седербаум е родена во [[Стокхолм]], Шведска; нејзиниот татко, професорот Хенрик Густаф Содербаум (1862–1933), бил постојан секретар на [[Кралска академија на науките (Шведска)|Кралската шведска академија на науките]] .
 
Откако двајцата нејзини родители умреле еден по друг, Седербаум се преселила во [[Берлин]] и се запишала во театарско училиште.
 
== Кариера ==
 
=== Нацистичка ера ===
Почнувајќи од 1935 година, Седербаум глумела во голем број филмови со режисерот [[Фајт Харлан|Веит Харлан]], со кого се омажила во 1939 година. <ref name="romani84">{{Наведена книга|title=Tainted Goddesses: Female Film Stars of the Third Reich|last=Romani|first=Cinzia|publisher=Sarpedon|year=1992|isbn=978-0-9627613-1-7|location=New York|page=84}}</ref> Харлан и Саедербаум заедно направиле десет филмови за тогашната државна компанија за филмска продукција УФА, до 1945 година <ref name="ascheid">{{Наведена книга|title=[[Hitler's Heroines: Stardom and Womanhood in Nazi Cinema]]|last=Ascheid|first=Antje|publisher=Temple University Press|year=2003|isbn=978-1-56639-984-5|location=Philadelphia|page=46}}</ref>
 
Почнувајќи од 1935 година, Седербаум глумела во голем број филмови со режисерот [[Фајт Харлан|Веит Харлан]], со кого се омажила во 1939 година. <ref name="romani84">{{Наведена книга|title=Tainted Goddesses: Female Film Stars of the Third Reich|last=Romani|first=Cinzia|publisher=Sarpedon|year=1992|isbn=978-0-9627613-1-7|location=New York|page=84}}</ref> Харлан и Саедербаум заедно направиле десет филмови за тогашната државна компанија за филмска продукција УФА, до 1945 година .<ref name="ascheid">{{Наведена книга|title=[[Hitler's Heroines: Stardom and Womanhood in Nazi Cinema]]|last=Ascheid|first=Antje|publisher=Temple University Press|year=2003|isbn=978-1-56639-984-5|location=Philadelphia|page=46}}</ref>
Според филмскиот историчар Антје Ашејд, Седербаум често се идентификувала како „најединствен претставник на нацистичкиот идеал, како главна нацистичка ѕвезда“. <ref name="ascheid">{{Наведена книга|title=[[Hitler's Heroines: Stardom and Womanhood in Nazi Cinema]]|last=Ascheid|first=Antje|publisher=Temple University Press|year=2003|isbn=978-1-56639-984-5|location=Philadelphia|page=46}}<cite class="citation book cs1" data-ve-ignore="true" id="CITEREFAscheid2003">Ascheid, Antje (2003). ''[[Хероините на Хитлер: Ѕвезденост и женственост во нацистичката кино|Hitler's Heroines: Stardom and Womanhood in Nazi Cinema]]''. Philadelphia: Temple University Press. p.&nbsp;46. [[ISBN]]&nbsp;[[Специјални: Извори на книги/978-1-56639-984-5|<bdi>978-1-56639-984-5</bdi>]].</cite></ref> Како згодна шведска русокоса, Седербаум имала изглед на бебе-кукла што била олицетворение на моделот на Ариевка. Всушност, таа веќе ја играла улогата на невиниот Аријанец во голем број играни филмови и била добро позната на германската публика. <ref name="romani84">{{Наведена книга|title=Tainted Goddesses: Female Film Stars of the Third Reich|last=Romani|first=Cinzia|publisher=Sarpedon|year=1992|isbn=978-0-9627613-1-7|location=New York|page=84}}<cite class="citation book cs1" data-ve-ignore="true" id="CITEREFRomani1992">Romani, Cinzia (1992). ''Tainted Goddesses: Female Film Stars of the Third Reich''. New York: Sarpedon. p.&nbsp;84. [[ISBN]]&nbsp;[[Специјални: Извори на книги/978-0-9627613-1-7|<bdi>978-0-9627613-1-7</bdi>]].</cite></ref> <ref>{{Наведена книга|url=https://books.google.com/books?id=tuXZVHh4BFgC&pg=PA162|title=Filming Women in the Third Reich|last=Fox|first=Jo|publisher=Berg|year=2000|isbn=978-1-85973-396-7|location=Oxford|page=162|author-link=Jo Fox|access-date=30 October 2011}}</ref> Нејзината младост и убавина ја направиле симбол на здравје и чистота, а со тоа и примерен примерок на нацистичкиот идеал за женство. <ref>{{Наведена книга|url=https://books.google.com/books?id=awhkoV-hFqIC&pg=PA141|title=Feuchtwanger and Film|last=Wallace|first=Ian|publisher=Peter Lang|year=2009|isbn=978-3-03911-954-7|location=Oxford|page=141|access-date=2 November 2011}}</ref>
 
Според филмскиот историчар Антје Ашејд, Седербаум често се идентификувала како „најединствен претставник на нацистичкиот идеал, како главна нацистичка ѕвезда“. <ref name="ascheid">{{Наведена книга|title=[[Hitler's Heroines: Stardom and Womanhood in Nazi Cinema]]|last=Ascheid|first=Antje|publisher=Temple University Press|year=2003|isbn=978-1-56639-984-5|location=Philadelphia|page=46}}<cite class="citation book cs1" data-ve-ignore="true" id="CITEREFAscheid2003">Ascheid, Antje (2003). ''[[Хероините на Хитлер: Ѕвезденост и женственост во нацистичката кино|Hitler's Heroines: Stardom and Womanhood in Nazi Cinema]]''. Philadelphia: Temple University Press. p.&nbsp;46. [[ISBN]]&nbsp;[[Специјални: Извори на книги/978-1-56639-984-5|<bdi>978-1-56639-984-5</bdi>]].</cite></ref> Како згодна шведска русокоса, Седербаум имала изглед на бебе-кукла што била олицетворение на моделот на Ариевка. Всушност, таа веќе ја играла улогата на невиниот Аријанец во голем број играни филмови и била добро позната на германската публика. <ref name="romani84">{{Наведена книга|title=Tainted Goddesses: Female Film Stars of the Third Reich|last=Romani|first=Cinzia|publisher=Sarpedon|year=1992|isbn=978-0-9627613-1-7|location=New York|page=84}}<cite class="citation book cs1" data-ve-ignore="true" id="CITEREFRomani1992">Romani, Cinzia (1992). ''Tainted Goddesses: Female Film Stars of the Third Reich''. New York: Sarpedon. p.&nbsp;84. [[ISBN]]&nbsp;[[Специјални: Извори на книги/978-0-9627613-1-7|<bdi>978-0-9627613-1-7</bdi>]].</cite></ref> <ref>{{Наведена книга|url=https://books.google.com/books?id=tuXZVHh4BFgC&pg=PA162|title=Filming Women in the Third Reich|last=Fox|first=Jo|publisher=Berg|year=2000|isbn=978-1-85973-396-7|location=Oxford|page=162|author-link=Jo Fox|access-date=30 October 2011}}</ref> Нејзината младост и убавина ја направиле симбол на здравје и чистота, а со тоа и примерен примерок на нацистичкиот идеал за женство. <ref>{{Наведена книга|url=https://books.google.com/books?id=awhkoV-hFqIC&pg=PA141|title=Feuchtwanger and Film|last=Wallace|first=Ian|publisher=Peter Lang|year=2009|isbn=978-3-03911-954-7|location=Oxford|page=141|access-date=2 November 2011}}</ref>
Во голем број нејзини филмови, таа била загрозена од заканата од ''rassenschande'' („расно загадување“). <ref name="rhodes20">{{Наведена книга|title=Propaganda: The Art of Persuasion: World War II|last=Rhodes|first=Anthony|publisher=Chelsea House|year=1976|isbn=978-0-87754-029-8|location=New York|page=20|author-link=Anthony Rhodes}}</ref> Две такви улоги била Доротеа Sturm, осудени хероини од [[Антисемитизам|антисемитски]] историските мелодрама ''[[Евреинот Зис (филм)|Jud Süß]]'' кој извршила [[самоубиство]] со давење, откако била силувана од страна на негативец <ref name="romani90">{{Наведена книга|title=Tainted Goddesses: Female Film Stars of the Third Reich|last=Romani|first=Cinzia|publisher=Sarpedon|year=1992|isbn=978-0-9627613-1-7|location=New York|page=90}}</ref> и Ана во ''Die Goldene Stadt'', на Судетските Германски чија желба за градот (во пркос од [[Крв и почва|крв и земја]] ) и чие заведување од страна на Чех резултирало со нејзино давење самоубиство. <ref name="rhodes20" /> Како резултат на нејзината водена судбина во овие два филма, како и сличниот крај во нејзиното деби во филмот на Харлан, ''Југенд'' од 1938 година, таа ја добила лажната почесна титула ''Reichswasserleiche'' („Удавен труп на Рајхот“). <ref name="romani86">{{Наведена книга|title=Tainted Goddesses: Female Film Stars of the Third Reich|last=Romani|first=Cinzia|publisher=Sarpedon|year=1992|isbn=978-0-9627613-1-7|location=New York|page=86}}</ref> <ref>{{Наведена книга|url=https://books.google.com/books?id=_q5wxVXHd0QC&pg=RA2-PA155|title=No Escape: My Young Years Under Hitler's Shadow|last=Koch|first=W. John|publisher=Books by W. John Koch Publishing|year=2004|isbn=978-0-9731579-1-8|location=Edmonton|page=155|access-date=3 November 2011}}</ref>
 
ДругиВо улогиголем вклучуваатброј Елскенејзини во ''Die Reise nach Tilsit''филмови, здравататаа германскабила сопругазагрозена чијод сопругзаканата јаод изневерува''rassenschande'' со една Полјака, но конечно се враќа, покајана;(„расно загадување“).<ref name="romani84–86rhodes20">{{Наведена книга|title=Tainted GoddessesPropaganda: FemaleThe Film StarsArt of thePersuasion: ThirdWorld ReichWar II|last=RomaniRhodes|first=CinziaAnthony|publisher=SarpedonChelsea House|year=19921976|isbn=978-0-962761387754-1029-78|location=New York|pagespage=84–8620|author-link=Anthony Rhodes}}</ref> ЕлизабетДве вотакви ''Имензе'',улоги којабила сеДоротеа омажилаШтурм, заосудени богатхероини земјопоседникод за[[Антисемитизам|антисемитски]] даисториските јамелодрама заборави''[[Евреинот својатаЗис невозвратена(филм)|Евреинот љубов,Зис]]'' икој наизвршила крајот[[самоубиство]] решавасо да остане верна дури идавење, откако ќебила останесилувана вдовицаод истрана ќе се врати нејзиниот љубовник;на негативец<ref name="romani87romani90">{{Наведена книга|title=Tainted Goddesses: Female Film Stars of the Third Reich|last=Romani|first=Cinzia|publisher=Sarpedon|year=1992|isbn=978-0-9627613-1-7|location=New York|page=8790}}</ref> Аелси Ана во ''ОпфергангDie Goldene Stadt'', женана којаСудетските умираГермански почија нејзинатажелба љубовназа врска;градот (во пркос од [[крв и почва]]) и чие заведување од страна на Чех резултирало со нејзино давење самоубиство.<ref name="romani87rhodes20" /> ЛуизКако Тресковрезултат на нејзината водена судбина во овие два филма, како и сличниот крај во нејзиното деби во филмот на Харлан, ''Големиот кралЈугенд'' од 1938 година, ќеркатаа наја мелничардобила којалажната гопочесна охрабруватитула Фридрих''Reichswasserleiche'' Велики;(„Удавен труп на Рајхот“).<ref name="romani86">{{Наведена книга|title=Tainted Goddesses: Female Film Stars of the Third Reich|last=Romani|first=Cinzia|publisher=Sarpedon|year=1992|isbn=978-0-9627613-1-7|location=New York|page=9386}}</ref><ref>{{Наведена и Марија во ''[[Колберг (филм)книга|Колберг]]'',url=https://books.google.com/books?id=_q5wxVXHd0QC&pg=RA2-PA155|title=No селанкаEscape: којаMy лојалноYoung гоYears поддржуваUnder отпоротHitler's наShadow|last=Koch|first=W. НаполеонJohn|publisher=Books иby еW. единственатаJohn преживеанаKoch одPublishing|year=2004|isbn=978-0-9731579-1-8|location=Edmonton|page=155|access-date=3 нејзиното семејство.November 2011}}<ref name="romani87" /ref>
 
Други улоги вклучуваат Елске во ''Die Reise nach Tilsit'', здравата германска сопруга чиј сопруг ја изневерува со една Полјака, но конечно се враќа, покајана;<ref name="romani84–86">{{Наведена книга|title=Tainted Goddesses: Female Film Stars of the Third Reich|last=Romani|first=Cinzia|publisher=Sarpedon|year=1992|isbn=978-0-9627613-1-7|location=New York|pages=84–86}}</ref> Елизабет во ''Имензе'', која се омажила за богат земјопоседник за да ја заборави својата невозвратена љубов, и на крајот решава да остане верна дури и откако ќе остане вдовица и ќе се врати нејзиниот љубовник; <ref name="romani87">{{Наведена книга|title=Tainted Goddesses: Female Film Stars of the Third Reich|last=Romani|first=Cinzia|publisher=Sarpedon|year=1992|isbn=978-0-9627613-1-7|location=New York|page=87}}</ref> Аелс во ''Опферганг'', жена која умира по нејзината љубовна врска;<ref name="romani87" /> Луиз Тресков во ''Големиот крал'', ќерка на мелничар која го охрабрува Фридрих Велики; <ref>{{Наведена книга|title=Tainted Goddesses: Female Film Stars of the Third Reich|last=Romani|first=Cinzia|publisher=Sarpedon|year=1992|isbn=978-0-9627613-1-7|location=New York|page=93}}</ref> и Марија во ''[[Колберг (филм)|Колберг]]'', селанка која лојално го поддржува отпорот на Наполеон и е единствената преживеана од нејзиното семејство.<ref name="romani87" />
 
=== По воена ера ===
Во првите неколку години по војната, Седербаум честопати била исфрлувана од сцената, па дури и фрлале скапани зеленчуци по неа. <ref>{{Наведена книга|url=https://books.google.com/books?id=rF6uu6y2TBAC&pg=PA43|title=Hitler's heroines: stardom and womanhood in Nazi cinema|last=Ascheid|first=Antje|publisher=Temple University Press|year=2003|isbn=978-1-56639-984-5|page=43|access-date=9 November 2011}}</ref> Во следните години, таа често изразувала жалење за нејзините улоги во антисемитски филмови.
 
Откако на нејзиниот сопруг повторно му било дозволено да режира филмови, Седербаум играла главни улоги во голем број негови филмови. Меѓу нив беа ''Синиот час'' (1952), ''Затвореникот на Махараџа'' (1953), ''Предавството на Германија'' (1954) и ''Ќе те носам на раце'' (1958). Нивниот последен заеднички проект била театарската продукција од 1963 година на [[Аугуст Стриндберг|Август Стриндберг]] „ ''Претстава од соништата“'' во [[Ахен]] .
 
По смртта на Харлан во 1964 година, Седербаум станала позната моден фотограф. Во 1974 година, таа играла улога во филмот на Ханс-Јирген Сајберберг, ''Карл Меј'' . Во 1983 година таа ги објавила своите мемоари под наслов ''Nichts bleibt immer so'' („Ништо не останува така засекогаш“). Во нејзините подоцнежни години, Седербаум избледе во нејасност, но сепак имаше улоги во три филма и телевизиската серија ''Бергдоктор'' . Нејзиниот последен филм бил со Хју Грант во трилерот ''Ноќен воз за Венеција'' во 1994 година. Таа починала во 2001 година во дом за стари лица во [[Хицакер]], [[Долна Саксонија]], Германија.
 
== Филмографија ==
* ''Night Train to Venice'' (''Train to Hell'') (1993) as Euphemia (final film role)
 
== РеференциНаводи ==
{{наводи}}
 
 
== Надворешни врски ==
 
* Kristina Söderbaum at IMDb
* [http://film.virtual-history.com/person.php?personid=1735 Photographs and bibliography]
 
{{Нормативна контрола}}
{{ОСНОВНОПОДРЕДУВАЊЕ:Седербаум, Кристина}}
[[Категорија:Починати во 2001 година]]
[[Категорија:Родени во 1912 година]]
[[Категорија:СтранициГермански со непрегледан преводглумци]]