Разлика помеѓу преработките на „Нептунска пустина“

нема опис на уредувањето
Ознаки: Изворно уредување 2017 Појаснителни врски
[[Податотека:Neptunian_Desert_Visualization.png|мини| Распределба на масата наспроти орбиталниот период за планети со измерена маса. Црните линии ја претставуваат нептунската пустина. NGTS-4b е прикажан како црвен крст.]]
 
'''Нептунската пустина''' или '''суб-Јовијанската пустина''' е опширно дефинирана како регион блиску до една ѕвезда ( [[Орбитален период|период]] <&nbsp;2–4 дена) каде што нема големина на [[Нептун|Нептун (>]]&nbsp;0,1 M J ) и се пронајдени [[Вонсончева планета|егзопланети.]] <ref name="Watson" /> Оваа област добива силно зрачење од ѕвездата, што значи дека планетите не ја задржуваат својата гасовита атмосфера додека испаруваат оставајќи само карпесто јадро. <ref name="phys.org">{{Наведена мрежна страница|url=https://phys.org/news/2019-05-forbidden-planet-neptunian.html|title=The 'Forbidden' planet has been found in the 'Neptunian Desert'|last=University of Warwick|date=May 29, 2019|work=Phys.org|language=en-us|accessdate=2019-05-29}}</ref> Планетите со големина на Нептун би требало полесно да се најдат во орбити со краток период, а многу доволно масивни планети се откриени со подолги орбити од истражувања како што се CoRoT и Kepler . <ref name="Watson" /> На физички механизми кои се резултат во анализираниот Нептунските пустината во моментов се непознати, но се сугерира дека тоа се должи на различно формирање механизам за краток период на супер Земјата и [[Џиновска планета|планетата Јупитер екстрасоларни планети]], слични на причините за кафеава џуџеста пустина . <ref name="Watson">{{Наведено списание|last=Watson|first=Christopher A.|last2=Walker|first2=Simon R.|last3=Udry|first3=Stéphane|last4=Thompson|first4=Samantha J.|last5=Sohy|first5=Sandrine|last6=Rauer|first6=Heike|last7=Queloz|first7=Didier|last8=Pollacco|first8=Don|last9=Murray|first9=Catriona|date=2019-07-11|title=NGTS-4b: A sub-Neptune transiting in the desert|journal=Monthly Notices of the Royal Astronomical Society|language=en|volume=486|issue=4|pages=5094–5103|arxiv=1809.00678|bibcode=2019MNRAS.486.5094W|doi=10.1093/mnras/stz1084|issn=0035-8711|doi-access=free}}</ref>
 
Егзопланетата NGTS-4b, со маса од 20 M 🜨 и радиус 20% помал од Нептун, било откриено дека сè уште има атмосфера додека орбитира на секои 1,3 дена во „Нептунската пустина“ на NGTS-4, ѕвездата К-џуџе се наоѓа на 922 светлосни години од Земјата. <ref name="phys.org">{{Наведена мрежна страница|url=https://phys.org/news/2019-05-forbidden-planet-neptunian.html|title=The 'Forbidden' planet has been found in the 'Neptunian Desert'|last=University of Warwick|date=May 29, 2019|work=Phys.org|language=en-us|accessdate=2019-05-29}}<cite class="citation web cs1" data-ve-ignore="true" id="CITEREFUniversity_of_Warwick2019">University of Warwick (May 29, 2019). [https://phys.org/news/2019-05-forbidden-planet-neptunian.html "The 'Forbidden' planet has been found in the 'Neptunian Desert<span class="cs1-kern-right">'</span>"]. ''Phys.org''<span class="reference-accessdate">. Retrieved <span class="nowrap">2019-05-29</span></span>.</cite></ref> Атмосферата можеби преживеала поради невообичаено високата маса на планетите, или можеби мигрирала до својата сегашна блиска орбита по оваа епоха на максимална ѕвездена активност. <ref name="Watson">{{Наведено списание|last=Watson|first=Christopher A.|last2=Walker|first2=Simon R.|last3=Udry|first3=Stéphane|last4=Thompson|first4=Samantha J.|last5=Sohy|first5=Sandrine|last6=Rauer|first6=Heike|last7=Queloz|first7=Didier|last8=Pollacco|first8=Don|last9=Murray|first9=Catriona|date=2019-07-11|title=NGTS-4b: A sub-Neptune transiting in the desert|journal=Monthly Notices of the Royal Astronomical Society|language=en|volume=486|issue=4|pages=5094–5103|arxiv=1809.00678|bibcode=2019MNRAS.486.5094W|doi=10.1093/mnras/stz1084|issn=0035-8711|doi-access=free}}<cite class="citation journal cs1" data-ve-ignore="true" id="CITEREFWatsonWalkerUdryThompson2019">Watson, Christopher A.; Walker, Simon R.; Udry, Stéphane; Thompson, Samantha J.; Sohy, Sandrine; Rauer, Heike; Queloz, Didier; Pollacco, Don; Murray, Catriona (2019-07-11). [[doi:10.1093/mnras/stz1084|"NGTS-4b: A sub-Neptune transiting in the desert"]]. ''Monthly Notices of the Royal Astronomical Society''. '''486''' (4): 5094–5103. [[arXiv]]:<span class="cs1-lock-free" title="Freely accessible">[//arxiv.org/abs/1809.00678 1809.00678]</span>. [[Bibcode]]:[https://ui.adsabs.harvard.edu/abs/2019MNRAS.486.5094W 2019MNRAS.486.5094W]. [[Назнака за дигитални објекти|doi]]:<span class="cs1-lock-free" title="Freely accessible">[[doi:10.1093/mnras/stz1084|10.1093/mnras/stz1084]]</span>. [[ISSN]]&nbsp;[//www.worldcat.org/issn/0035-8711 0035-8711].</cite></ref>
 
== Наводи ==
== Исто така види ==
{{наводи}}
 
[[{{Сончев Систем]]}}
* Кафеаво-џуџеста пустина
* Планетарната миграција
* Список на егзопланети откриени во 2019 година
 
== Белешки ==
 {{reflist}}
[[Категорија:Планетологија]]
[[Сончев Систем]]
[[Категорија:Сончев Систем]]