Разлика помеѓу преработките на „Организирање“

Додадени 1.333 бајти ,  пред 11 година
+ категорија, линкови и др.
(+ категорија, линкови и др.)
'''Организација''' или '''организирање''' е еден вид социјално уредување со заедничка цел.
Секое [[општество]] се стреми кон постојан [[развој]], што во голема [[мерка]] зависи од неговата стопанска [[активност]] преку к
 
== Наслов ==
{{внимание}}
оја се создаваат производи им услуги за задоволување на потребите на поединците, но и на општеството во целина. Носители на стопанската активност се разните форми за организирање-организации. Организациите се социјални или општествени творби, создадени заради контролирано извршување на заедничките цели.
 
==Организирање во општеството==
ојаСекое [[општество]] се стреми кон постојан [[развој]], што во голема [[мерка]] зависи од неговата стопанска [[активност]] преку која се создаваат производи им услуги за задоволување на потребите на поединците, но и на општеството во целина. Носители на стопанската активност се разните форми за организирање-организации. Организациите се социјални или општествени творби, создадени заради контролирано извршување на заедничките цели.
 
Секоја организација, во својот состав ги вклучува следните елементи: материјално-технички ресурси, финансиски ресурси и кадровски ресурси.
 
Организациите не се фирмираат само заради целите на бизнисот, туку и заради предностите што ги нудат во однос на работата на посебните индивидуалци. Една таква предност е економичноста. Друга предност е тоа што целите и задачите можат да се постигнат полесно во организацијата, отколку самостојно. Она што не може да го постогне поединецот, може организацијата. Трета предност е формализацијата на власта и одговорноста. Четвртата предност е изразена во постоењето на координираност на активностите во рамките на организацијата преку менаџерите и директорите, како резултат на утврдената хиерархија или субординација. Воспоставувањето на комуникациските системи е предност на формалната организациска структура. Организацијата може да се сфати како едно тело со многу органи што имаат различни функции и цели кои произлегуваат од поделбата на работата. Комуникациската мрежа овозможува функционирање на тој систем.
Секоја организација има своја специфична организациска култура и организациска клима. Постојат повеќе особености што ги прават бизнис-организациите карактеристични во однос на другите:
- стекнуваат пари од производите и услугите
 
==Организациска Структураструктура==
 
 
==Организациска Структура==
 
Во теоријата и практиката, поимот организација може да означува систем, односно процес или финкција, па затоа треба да се прави суштинска разлика меѓу тие две нешта.
===Принцип на континуитет===
Организациските структури треба да се постават така што бизнисот може да продилжи секогаш, кога ќе се изврши реорганизација, или ќе се случат некои крупни промени во окружувањето. Секогаш треба да се има во вид таква организациска структура која мора да обезбедува континуитет во работата.
 
 
[[Категорија:Организации]]
[[Категорија:Видови на организирање]]
 
[[ar:منظمة]]
[[arc:ܛܘܟܣܐ]]
[[map-bms:Organisasi]]
[[bs:Organizacija]]
[[bg:Организация]]
[[cs:Organizace]]
[[da:Organisation]]
[[de:Organisation]]
[[en:Organization]]
[[et:Organisatsioon]]
[[es:Organización]]
[[eo:Organizo]]
[[fa:سازمان]]
[[fr:Organisation]]
[[ko:조직 (사회과학)]]
[[hi:व्यवस्था]]
[[hr:Organizacija]]
[[id:Organisasi]]
[[it:Organizzazione]]
[[he:ארגון]]
[[la:Organizatio]]
[[lt:Organizacija]]
[[nl:Organisatie]]
[[ja:組織 (社会科学)]]
[[no:Organisasjon]]
[[nn:Organisasjon]]
[[pl:Organizacja]]
[[pt:Organização]]
[[ro:Organizaţie]]
[[qu:Tantanakuy]]
[[sah:Тэрилтэ]]
[[si:සංවිධානය]]
[[simple:Organization]]
[[sl:Organizacija]]
[[sr:Организације]]
[[sh:Organizacija]]
[[fi:Organisaatio]]
[[sv:Organisation]]
[[ta:அமைப்பு]]
[[te:సంస్థ]]
[[th:องค์กร]]
[[tr:Organizasyon]]
[[uk:Організація]]
[[yi:ארגאניזאציע]]
[[zh:组织 (社会学)]]