Разлика помеѓу преработките на „Владислав Граматик“

дополнување со навод
с
(дополнување со навод)
 
'''Владислав Граматик''' – плоден книжевник од XV в.<ref name=":0">{{Наведена книга|title=Македонски историски речник|first=|last2=д-р Стојан Киселиновски и др.|first2=|publisher=ИНИ|year=2000|isbn=9989-624-46-1|location=Скопје|pages=107}}</ref>
 
== Биографија ==
Податоци за неговиот живот дознаваме само од неговите дела. Потекнува од [[Ново Брдо]] во [[Косово и Метохија|Косово]], од каде што по заземањето на [[Османлии|Турците]] се населил во [[Младо Нагоричане]], а подоцна живеел и работел во [[Жеглигово|Жеглиговскиот крај]], во манастирот [[Жеглиговски манастир|„Св. Богородица”, Матејче]], на [[Скопска Црна Гора]].<ref name=":0" />
Податоци за неговиот живот дознаваме само од неговите дела. Потекнува од [[Ново Брдо]] во Косово, живеел и работел во [[Жеглигово|Жеглиговскиот крај]], во манастирот [[Жеглиговски манастир|„Св. Богородица”, Матејче]], на [[Скопска Црна Гора]]. Автор е на 4 огромни зборници со мешана содржина, сочувани во автограф, напишани калиграфски, главно со ситен полуустав на правилен црковнословенски јазик со ресавски правопис и со уметнички илустрации: минијатури, вињетки, заглавки и иницијали. Само Ⅰ зборник (1455) е напишан во [[Младо Нагоричино]], сите други (Ⅱ од 1469, Ⅲ – 1473, Ⅳ – 1479) во манастирот „Св. Богородица”, Матејче. Зборниците содржат 311 творби од околу 70 византиски и словенски автори, во вкупен обем од 5400 страни. Тие не се механички препишувани, туку длабоко осмислени со широк антологиски зафат. Секој од зборниците има своја физиономија со посебна тематика.
 
ПодатоциВо заовие неговиотдве животместа, дознавамево само од неговите дела. Потекнувапериодот од [[Ново Брдо1456]] во Косово, живеел и работел водо [[Жеглигово|Жеглиговскиот крај1479]], во манастирот [[Жеглиговски манастир|„Св. Богородица”година, Матејче]], на [[Скопска Црна Гора]]. Автор е нанапишал 4 огромни зборници со мешана содржина, сочувани во автограф, напишани калиграфски, главно со ситен полуустав на правилен црковнословенски јазик со ресавски правопис и со уметнички илустрации: минијатури, вињетки, заглавки и иницијали. Само Ⅰ зборник (1455) е напишан во [[Младо Нагоричино]], сите други (Ⅱ од 1469, Ⅲ – 1473, Ⅳ – 1479) во манастирот „Св„[[Жеглиговски манастир|Св. Богородица”, Матејче]]. Зборниците содржат 311 творби од околу 70 византиски и словенски автори, во вкупен обем од 5400 страни и во нив место нашле над 260 литературни дела. Поради тоа некои автори ги сметаат за енциклопедија на средновековната образованост.<ref name=":0" /> Тие не се механички препишувани, туку длабоко осмислени со широк антологиски зафат. Секој од зборниците има своја физиономија со посебна тематика.
 
Тој бил искусен писател, редактор и коментатор. Во своите зборници, покрај преведените книжевни дела од византиската литература, приклучил и оригинални словенски литературни дела, како што е расказот за пренесувањето на моштите на [[Свети Јован Рилски|Јован Рилски]] од [[Велико Трново|Трново]] во [[Рилски манастир|Рилскиот манастир]], познат под името „''Рилска повест“''.<ref name=":0" />
 
== Наводи ==
{{Наводи}}
[[Категорија:Родени во 1410-тите]]