Антон Великов: Разлика помеѓу преработките

Додадени 5.676 бајти ,  пред 8 месеци
основна страница за Антон Великов
(Forbidden History ја премести страницата Антон Великов на Антон Попов (Великов): Авторот е познат како Антон Попов и како Антон Великов)
 
(основна страница за Антон Великов)
Ознаки: Отстрането пренасочување Нагледно уредување
'''Антон Великов''', ''псведоним: Алекси Беломорски'' ({{роден|13|мај|1913}} во {{Роден во|Драгостин|Неврокопско|Пиринска Македонија}} — {{починат|5|мај|1975}} во {{Починат во|Софија|Бугарија|}}) — [[Македонија|македонски]] револуционер, новинар, публицист, член на [[Македонски литературен кружок|Македонскиот литературен кружок]] и член на [[Внатрешна македонска револуционерна организација (Обединета)|ВМРО (Обединета)]].<ref name=":0">{{Наведена книга|title=Македонски историски речник|first=|last2=д-р Стојан Киселиновски и др.|first2=|publisher=ИНИ|year=2000|isbn=9989-624-46-1|location=Скопје|pages=98}}</ref><ref name=":1">{{Наведена мрежна страница|url=https://www.macedonism.org/%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%95%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%98%D0%B0/%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%BD/index.html|title=ВЕЛИКОВ, Антон - Македонска Енциклопедија|date=2021-10-23|language=mk-MK|accessdate=2021-11-19}}</ref>
#пренасочување [[Антон Попов (Великов)]]
 
== Животопис ==
Активно се вклучил во работата на организациите на [[Македонска емиграција во Бугарија|македонската емиграција во Бугарија]] меѓу двете светски војни и во годините потоа.<ref name=":1" /> Како член на [[Внатрешна македонска револуционерна организација (Обединета)|ВМРО (Обединета)]] учествува во печатењето на нејзините легални и нелегални изданија.<ref name=":0" /> Средбите со [[Никола Вапцаров|Вапцаров]] му дале силен творечки поттик, па и тој станал дел од [[Македонски литературен кружок|Македонскиот литературен кружок]] во период од [[1938]] до [[1941]] година. Пред нив настапувал со реферати и свои творби.<ref name=":2">{{Наведена книга|title=Личности од Македонија|first=Јован Павловски и други|publisher=МИ-АН|year=2002|isbn=9989-613-28-1|location=Скопје|pages=56}}</ref><ref name=":0" />
 
Се вклучил во работничкото движење и бил обвинет за илегално печатење на весникот „''Младешка искра“''.<ref name=":2" /> Бил ѝ потпретседател на МЛК „Никола Вапцаров“ (1945 – 1948 година) и на МЛК на студентите од Пиринска Македонија (1950–1951 година).<ref name=":1" /> По Војната е редовен соработник во органот на Македонскиот национален комитет „Македонско знаме“ (1945–1946).<ref name=":2" />
 
Работел како новинар во весникот „''Труд“,'' од [[1948]] година па се до неговото пензионирање во [[1958]] година.<ref name=":1" /> Објавил свои раскази со [[Македонија|македонска]] историска тематика во разни зборници, алманаси, весници и списанија, а издал и пет публицистички книги. Посмртно е објавен неговиот најзначаен труд ''„Страници од мојата биографија“'' (Скопје, 1997 година).<ref name=":0" /><ref name=":2" />
 
== Поврзано ==
 
* [[Македонски литературен кружок]]
 
== Наводи ==
{{Наводи}}
 
== Литература ==
 
* [https://iml.edu.mk/2011-07-18-10-11-03-107/ Васил Тоциновски, „''Тројца кружочници Ѓорѓи Абаџиев, Асен Шурдов-Ведров, Антон Великов-Беломорски“'', Скопје, 1997, 152-253;]
* Васил Тоциновски, „''Кружочникот Антон Великов-Беломорски“'', зборник: „Македонското научно-литературно другарство и неговиот континуитет до основањето на Македонската академија на науките и уметностите. Прилози од научниот собир…”, МАНУ, 1997;
* Васил Тоциновски, „''Возбуда по зборот“'', ИМЛ, Скопје, 2000, 230-254. Блаже Ристевски
 
== Надворешни врски ==
 
* [http://makedonija.rastko.net/cms/files/books/4f344d3d7fb2d.pdf Антон Попов и Паскал Паскалевски], Васил Тоциновски
* [http://www.makedonika.org/whatsnew/Ednostoen%20stremez%20kon%20slobodna%20Makedonija.pdf Едностоен стремеж кон слободна Македонија], Блаже Ристевски
* [https://matica.com.mk/product/stranici-od-mojata-biografija-2/ СТРАНИЦИ ОД МОЈАТА БИОГРАФИЈА]