Акцент во македонскиот јазик: Разлика помеѓу преработките

Pup
[проверена преработка][непроверена преработка]
Нема опис на уредувањето
(Pup)
Ознаки: Отповикано Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
[[Податотека:Macedonian accent.svg|мини|Пример за третосложно акцентирање]]
'''Акцент''' ([[латински]]: ''accentus, потпевнување'') или '''нагласокнгласок''' — изделување на еден слог од зборотзброт со помош на одредени фонетски средства како што се сила на издишанатанаиздишаната воздушнаводушна струја, висина на тонот или квалитетот на гласот. Акцентот ги засега самогласките како гласови со најголема звучност и како основа на слогот.{{нав|Општа}} Во зависност од видот на изделената единица, било да е слог, збор или реченица, акцентот може да биде зборовен или ''слоговен'' и реченички или ''фразеолошки''. {{нав|Општа}}
 
==Општи одлики==
Анонимен корисник