Разлика помеѓу преработките на „Еркер“

Додадени 779 бајти ,  пред 15 години
нема опис на уредувањето
'''Еркер''' е тип на [[прозорец]] кој се издава од главниот [[ѕид]] од некоја куќа или зграда, сочинувајќи додатен простор на една соба. Екерот по облик може да биде квадратен или [[многуаголник|повеќеаголен]]. Најкористените агли се 90°, 45° and 30 degrees°. Bay windows are often associated with [[Victorian]] [[architecture]]. They first achieved widespread popularity in the 1870s.
 
Во [[Република Македонија|Македонија]] постојат два типа на вакви прозорци - ''традиционален'' и ''класичен''. Традиционалните еркери ги среќаваме низ целата земја, а особено добри примероци има во [[Охрид]] и [[Струга]]. Класичните екери пак, можат да се најдат во многу градови во државата, во помала или поголема мера. Добар пример за ваквите екери е [[Ристиќева палата|Ристиќевата палата]] во [[Скопје]].
The windows are commonly used to provide the [[illusion]] of a larger room, as well as to increase the flow of natural [[light]] indoors.
 
Овие прозорци се користат за довивање на [[оптичка илузија]] на поголем простор во собата, како и за зголемување на количеството на [[светлина]] во истата.
 
<gallery>
Image:RistikevaRobevci.JPGjpg|ЕркериТрадиционални еркери на [[Куќа на Робеви|куќата на Робеви]] во [[Охрид]]
Image:Ristikeva.JPGjpg|ЕркериКласични екери на [[Ристиќева палата|Ристиќевата палата]] и околните згради (на десно) во [[Скопје]]
Image:Ristikeva.JPG|Еркери на [[Куќа на Робеви|куќата на Робеви]] во [[Охрид]]
 
</gallery>
 
==Видете исто така==
* [[ориел-прозорец]]