Фридрих I (Свето Римско Царство): Разлика помеѓу преработките

с
→‎top: Правописна исправка, replaced: надчове → натчове
[проверена преработка][проверена преработка]
с →‎top: Јазична исправка, replaced: централно-европ → средноевроп
с →‎top: Правописна исправка, replaced: надчове → натчове
 
Ред 10:
Пред да бил избран за цар, Фридрих бил наследник на титулата Војвода на Швабија (од 1147 г. до 1152 г., како Фридрих III). Тој бил син на војводата Фридрих II од династијата Хоенштуфенци и на Јудита, ќерка на Хајнрих IX, војводата од Баварија, од соперничкиот Дом на Велф. Фридрих, според тоа, потекнува од двете водечки семејства во Германија, што го прави прифатлив избор како владетел на Светото Римско Царство.
 
Историчарите го сметаат за еден од најголемите средновековни цари на Светото Римско Царство. Тој имал особини кои го направиле да изгледа речиси надчовечкинатчовечки за неговите современици како неговата долговечност, неговата амбиција, неговите извонредни вештини во организацијата и неговата политичка перцептивност. Неговиот придонес кон средноевропското општество и култура вклучува повторно воспоставување на ''Корпус Јурис Цивилис'', односно владеењето на правото на Рим, кое поставило рамнотежа на папската моќ што доминирало во германските држави по завршувањето на [[Борба за инвеститура|контроверзноста]] на [[Борба за инвеститура|инвестициите]].
 
Фредефрик починал во 1190 година во Мала Азија додека водел војска во [[Трета крстоносна војна|Третата крстоносна војна]] .