Баша (крал): Разлика помеѓу преработките

Додадени 43 бајти ,  пред 7 месеци
с (средување на библискоит текст на макеоднски)
 
Баша станал крал на Израил во третата година на Аса, кралот на Јудеја. ([https://www.bible.com/bible/1501/1KI.15.MK2006 1 Царевите 15:28]) Вилијам Ф. Олбрајт го датира неговото владеење во 900-877 пр.н.е., додека Е.Р. Тил ги нуди датумите 909-886 пр.н.е.<ref>Edwin Thiele, ''[[Мистериозните броеви на хебрејските кралеви|The Mysterious Numbers of the Hebrew Kings]]'', (1st ed.; New York: Macmillan, 1951; 2d ed.; Grand Rapids: Eerdmans, 1965; 3rd ed.; Grand Rapids: Zondervan/Kregel, 1983). {{ISBN|0-8254-3825-X}}, 9780825438257</ref> Баша дошоле на власт со убиство на претходниот крал, [[Надав]], во Гибетон, проследено со целиот Дом на Јеровоам (таткото и претходникот на Надав). Баша претходно бил капетан во војската на Надав. Се чини дека како и многу воени водачи, тој се има воздигнато од непознанството. Еврејската енциклопедија предложува дека бидејќи потекнува од племето Исахар, „тој можеби претставувал месна фракција“.<ref name="je">[http://jewishencyclopedia.com/articles/2270-baasha "Baasha", ''Jewish Encyclopedia'']</ref>
 
Во текот на неговото 24-годишно владеење,<ref>{{Bibleverse|([https://www.bible.com/bible/1501/1KI.15.MK2006 1 Kings|Царевите 15:33|KJV}}])</ref> Баша војувал со Аса, јудејскиот крал. Тој го осојузил Израил со Арам-Дамаск и се обидел да ја задуши трговијата на [[Јудејско Царство|Јудеја]] со утврдувањето на Рама, град 8 км северно од [[Ерусалим]].<ref>[http://biblehub.com/commentaries/barnes/1_kings/15.htm Barnes' Notes on 1 Kings 15], Посетено на 21 октомври 2021</ref> Кралот Аса Јудејски тогаш го подмитил кралот Вен-Адад на Арам-Дамаск да ја сменат страната и да го нападне Израил, предизвикувајќи губење на голема територија во Дан и Нафтали северозападно од [[Галилејско Езеро|Галилејското Езеро]]. Баша бил принуден да се повлече од Рама. Аса Јудејски ги искористил материјалите на напуштената тврдина за зајакнување на неговите гранични градови, Геба и Мизпа.<ref name="je">[http://jewishencyclopedia.com/articles/2270-baasha "Baasha", ''Jewish Encyclopedia'']</ref>
 
Иако Баша останал на власт доживотно, тој не останал без своите противници. Пророкот Јеху, син на Ханани, претскажал уништување на неговата династија, што се случило со убиството на синот на Баша, Ила.
335

уредувања