Разлика помеѓу преработките на „Јорам (крал на Израил)“

с
нема опис на уредувањето
(Создадено преведувајќи ја страницата „Jehoram of Israel“)
 
с
{{Инфокутија Кралска личност|name=Јорам|title=|image=Jehoram of Israel.png|image_size=|caption=Јорам претставен во делото ''[[Promptuarii Iconum Insigniorum]]'' од [[Гијом Рује]]|succession=[[Кралство Израил (Самарија)|Кралство Северен Израил]]|reign=ок. 850 – ок. 840 п.н.е.|coronation=|predecessor=[[Охозија (крал на Израил)|Охозија]], неговиот брат|successor=[[Јуј]]|regent=|father=[[Ахав]]|mother=[[Језабела]]}}
 
'''Јорам''' ({{Lang-he|יְהוֹרָם}} Јехорам) - деветтиот крал на северното Кралство Израил (2 Царевите 8:16, 2 Царевите 8: 25–28). Тој бил син на Ахав и Језавела, и брат на Охозија и Аталија.
 
Според 2 Царевите, 2 Царевите 8:16, во петтата година на Јорам Израелски, (друг) Јорам станал крал на Јуда. Авторот на Царевите зборува за двајцата Јорами во истиот пасус.
Јорам почнал да владее во Израил во 18-та година на Јосафат од Јудеја и владеел 12 години (2. Царевите 3: 1). Вилијам Ф. Олбрајт го датира неговото владеење во 849-842 п.н.е., додека Е.Р. Тил предложил 852-841 година п.н.е.<ref>Edwin Thiele, ''[[Мистериозните броеви на хебрејските кралеви|The Mysterious Numbers of the Hebrew Kings]]'', (1st ed.; New York: Macmillan, 1951; 2d ed.; Grand Rapids: Eerdmans, 1965; 3rd ed.; Grand Rapids: Zondervan/Kregel, 1983). {{ISBN|0-8254-3825-X}}, 9780825438257</ref>
 
За разлика од неговите претходници, Јорам не го обожавал Ваал, и го отстранил Вааловиот столб,<ref>{{Bibleverse|2 Kings|3:2|KJVNIV}}</ref> веројатно посебен столб што Ахав го подигнал во близина на неговата палата во Језраел за негово и обожавање на Језавела.<ref>[http://biblehub.com/commentaries/cambridge/2_kings/3.htm Cambridge Bible for Schools and Colleges on 2 Kings 3], accessed 20 December 2017</ref> Меѓутоа, писателот на 2 Царевите вели дека тој сеуште „ги следел патиштата на Јеровоам, синот на Нават, кој ги навел Израелитите да грешат“. Со Јосафат Јудејски, Јорам го нападнал Меша, кралоот на Моавците. Во војната меѓу Арам-Дамаск и Израил, Елисеј се спријателил со Јорам, откривајќи му ги плановите на непријателот. Потоа, кога Бен-адад ја опседнал Самарија, намалувајќи го градот речиси до глад и [[канибализам]], Јорам се обидел да му ја отсече главата на пророкот. Вториот, сепак, претскажал дека претстои период на многу; опсадата наскоро била укината, резервите на храна во градот биле надополнети и старата врска помеѓу кралот и пророкот била обновена.<ref name="je">[http://www.jewishencyclopedia.com/articles/8564-jehoram-joram "Jehoram", ''Jewish Encyclopedia'']</ref>
 
Кога Хазаил, кралот на Арамејците, насилно се побунил во Дамаск, како што предвиде Елисеј ({{Bibleverse|2 |Царевите|8:12|9}}), Јорам склучил сојуз со неговиот внук Охозија, кралот на Јудеја. Двајцата кралеви тргнале да го земат Рамот-Галад од Арам. Битката не успеала; Јорам бил ранет во борбите и тој се повлекол во Језраил за да се опорави. Најверојатно неговиот пораз на Рамот-Галад бил катастрофа. Како резултат на тоа, додека Јорам се опоравувал во Језраил, неговиот генерал, Јеху, поттикнал бунт. Јеху го погубил Јорам така што го стрелал во грб со стрела и го фрли телото во полето на Навот Језреелецот, како казна за гревот на неговиот родител во незаконското крадење на Навотејската земја. Со смртта на Јорам и другите членови на неговото семејство, династијата Ахав завршила. Јеху го побарал престолот на Израил како негов.
 
== Археологија ==
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 {{Почетна кутија}}
{{S-hou|[[Омридовци]]<br><small>''Современ [[Јудејско Царство|крал на Јудеја]]:''</small> [[Јосафат]], [[Јорам (крал на Јудеја)|Јорам]], [[Охозија (крал на Израил)|Охозија]]||||}}
{{S-reg|}}
{{s-aft|after=[[Јуј]]}}
{{s-end}}
{{Цареви на Израил и Јудеја}}
[[Категорија:Непозната година на раѓање]]
[[Категорија:Цареви на Израил]]