Влада: Разлика помеѓу преработките

Одземен 1 бајт ,  пред 10 месеци
с
Јазична исправка, replaced: пропратн → придружн
[проверена преработка][проверена преработка]
с (Јазична исправка, replaced: пропратн → придружн)
* [[Олигархија|Олигархиска]] влада е влада во која моќта ја поседува мала група на поединци со заеднички интереси.
* [[Демократија|Демократска]] влада е влада која е избрана на непосредни демократски [[избори]] и се верува дека моќта е во рацете на пошироките избирачки маси. Оваа влада треба да ги брани интересите на своите гласачи.
На пример, во текот на [[19 век|19. век]], повеќето самопрогласени „демократски“ влади го ограничувале гласачкото право на малцинските групи. Оттука, овие влади повеќе се олигархиски отколку демократски.
 
=== Теории за постанокот на владата ===
 
==== Општествен договор ====
Една од највлијателните теории за влади во последните два века е теоријата за [[општествен договор]], на која се засноваат модерните [[демократија|демократии]] и повеќето форми на [[социјализам]]. Оваа теорија стои на ставот дека владите се создадени од луѓето со цел да обезбедат колективни услови (како искоренување на неписменоста, борба против криминалот, технолошки напредок) кои не можат да бидат задоволени со користење на индивидулани права. Значи владите постојат со цел да им служат на потребите и желбите на луѓето. Владите работат според "општествени договори" ([[устав]] и пропратнипридружни закони) кои мора да бидат прифатени од страна на владата и луѓето (народот). Ако мнозинството е незадоволно, тоа може да го измени социјалниот договор. Ако [[малцинство]]то е незадоволно, тоа може да го убеди [[мнозинство]]то да го промени општествениот договор или да ја напушти територијата на која дејствува владата (емигрира) или да се обиде да изврши [[сецесија]]. Оваа теорија е заснована на претпоставката дека сите луѓе живеат во свет кој не е идеален. Значи имаме договор помеѓу членовите на организираното опшество. Имаме договор помеѓу владеачите и владеаните кој ги лимитира правата на едните и дефинира должностите на другите. [[Томас Хобс]], [[Џон Лок]] и [[Жан-Жак Русо]] се најпознати филозофи кои ја пропагираат оваа теорија.
 
==Владата како мотив во популарната култура==