Фредерик Соди: Разлика помеѓу преработките

с
→‎Антисемитски погледи: Правописна исправка, replaced: Полу-о → Полуо
с (→‎Наводи: Додадена категорија)
с (→‎Антисемитски погледи: Правописна исправка, replaced: Полу-о → Полуо)
 
 
=== Антисемитски погледи ===
Во "Богатството, виртуелното богатство и долгот", Соди ги цитираше (измамните) протоколи на учените старешини на Сион како доказ за верувањето, кое во тоа време беше релативно распространето, во "финансиски заговор за поробување на светот".Тој ги користел имињата на еврејскиот заговор за да го поткрепи своето тврдење дека "корумпираниот монетарен систем удира во самиот живот на нацијата". Во истиот документ, тој се осврна на "Полу-ориенталниотПолуориенталниот", кој е "врховен" во "високото финансирање" и на "раскошен меур на верувања разнесени низ светот со еврејската хиерархија". Подоцна во животот објавил памфлет "Уништете приватни пари" или "Давење во долгови" (1939), со забележан издавач на антисемитски текстови.Влијанието на неговото пишување може да се оцени, на пример, во овој цитат од Езра Паунд:
 
"Професорот Фредерик Соди вели дека монетарниот систем го уништил научното време!...Светските банкари...не се задоволиле само да го земат својот дел од современото богатство - одлично како што било - но тие одбиле, и им овозможиле на масите на човештвото да ги добијат."