Конструктивни елементи: Разлика помеѓу преработките

с
→‎top: Правописна исправка, replaced: завзем → зазем
[проверена преработка][проверена преработка]
с (→‎top: Правописна исправка, replaced: пред се → пред сè)
с (→‎top: Правописна исправка, replaced: завзем → зазем)
 
[[Материјали]]те од кои се изведуват конструктивните елементи можат да бидат: [[Дрво (појаснување)|дрво]], [[челик]], армиран бетон, преднапрегнат бетон.
 
Овие елементи завземаатзаземаат различни положби во просторот. Со комбинација и поврзување на овие елементи се добиваат сложени носачи, чиј степен на сложеност зависи од врските во јазлите (зглобни, крути, делумно крути). Основни услови кои треба да ги задоволат конструктивните системи се: сигурност, намена, рамнотежа, стабилност, носивост, трајност, естетика.
 
Изборот на оптимален конструктивен систем не е едноставен и пред сè зависи од барањата на објектот и корисниците на истиот. Оптималната конструкција треба да биде стабилна, цврста, фунцкионална, економична и економски оправдана.