Википедија:За Википедија: Разлика помеѓу преработките

промена на распоредот, оваа стр. е сега за „Истражете ја ВП“+ таб Почетен курс
с (+ портална навигација)
(промена на распоредот, оваа стр. е сега за „Истражете ја ВП“+ таб Почетен курс)
{{Портална навигација}}<br/> __NOTOC__
{| style="width:100%; margin:auto; background:transparent;" cellspacing="0" cellpadding="0" valign="top" border="0" |
__NOEDITSECTION__
| style="border-bottom:2px solid #fc0" width="2%" | &nbsp;
<div style="text-align:center;">
<div| style="floatpadding:left0 .3em; widthbackground-color:33#ff9; font-size:90%; paddingborder:solid .5ex2px 0#fc0; text-align:center">1 width="23.5%" | [[Википедија:Вовед|Вовед]]</div>
| style="border-bottom:2px solid #fc0" width="2%" | &nbsp;
<div style="float:left; width:33%; padding: .5ex 0; font-weight:bold; background-color:#ff9; border:2px solid #fc0; border-bottom:0; font-size:130%">2. [[Википедија:Вовед 2|Научете да уредувате]]</div>
<div |style="floatpadding:left0 .3em; widthbackground-color:33%white; paddingborder:solid .5ex2px #fc0; border-bottom: 0; text-align:center; font-weight:bold;">3 width="23.5%" | [[Википедија:Вовед 32|Истражете ја Википедија]]</div>
| style="border-bottom:2px solid #fc0" width="2%" | &nbsp;
</div>
<div| style="float:left; width:33%; padding: 0.5ex 03em; font-weightsize:bold90%; background-color:#ff9; border:2px solid 2px #fc0; bordertext-bottomalign:0;center" font-size:130width="23.5%">2. | [[Википедија:Вовед 23|Научете да уредуватеУредувајте]]</div>
<div style="clear:both; width:100%; border:3px solid #fc0;">
| style="border-bottom:2px solid #fc0" width="2%" | &nbsp;
<div style="padding:1ex; ">
| style="padding:0.3em; font-size:90%; background-color:#ff9; border:solid 2px #fc0; text-align:center" width="23.5%" | [[Википедија:Почетен курс|Почетен курс]]
<div style="float: left; width: 50%; padding-bottom: 1em; border-right: 1px solid #c0c0c0;">
| style="border-bottom:2px solid #fc0" width="2%" | &nbsp;
<div style="float: right; padding-right: 8%;">
|}
<h3 style="font-size:100%;margin:0;">Додатоци на постоечките статии...</h3>
<div style="border:2px solid #fc0;padding:.5em 1em 1em 1em;border-top:none;background-color:#fff;color:#000">Википедија има голем број на статии. За да пронајдете некој поим во оваа енциклопедија, наједноставно е да го побарате во кутијата за пребарување кое во секое време се наоѓа на левата страна од вебсајтот, под логото. Едноставно внесете го поимот и кликнете на „'''Оди'''“ - толку е едноставно! Доколку сакате да направите поопределено пребарување на определен поим со листа на повеќе поврзани статии, кликнете на копчето „'''Пребарај'''“.
* Дознајте повеќе за тоа '''[[Помош:Како да уредам страница|како се уредуваат страниците]]'''
* Прочитајте '''[[Помош:Упатство|кратко упатство за тоа како се пишуваат статиите]]'''
* '''[[Помош:Како да уредам страница#Форматирање текст|Организација и форматирање на текст]]'''
* '''[[Помош:Како да уредам страница#Слики|Унапредете ги статиите]]''' со слики и музика
* '''[[Помош:Како да уредам страница#Врски и адреси|Врски]]''' кон останатите статии на Википедија и други веб сајтови
</div>
</div>
<div style="float: left; width: 44%; margin-left: 4.5%;">
<h3 style="font-size: 100%; margin: 0;">Напишете нова статија...</h3>
* Прочитајте како да '''[[Помош:Како да почнам нова статија|да ја напишете вашата прва статија]]'''
* Почнете некоја од '''[[Листа на статии кои Македонската Википедија би требало да ги има|бараните статии]]'''
</div>
<div style="text-align: center;">
<div style="width: 17em; margin: 0 auto; clear: both; white-space: nowrap; text-align: left;">
<h3 style="font-size:100%;margin:0;">Погледнете исто така...</h3>
*Експериментирајте во '''[[Помош:Како да уредам страница/песок|Вики песокот]]'''
*Прочитајте ги '''[[Википедија:Начела и насоки|начелата и насоките на Википедија]]'''
*Прочитајте ја '''[[Википедија:Неутрална гледна точка|политиката на неутрална гледна точка]]''' .
</div>
</div>
</div>
<div style="border-top:1px solid #fc0;padding:.3em 0;text-align:center;background-color:#ff9;margin-top:.5em;font-size:140%">[[Википедија:Вовед 3|Истражете ја Википедија &gt;&gt;''']]</div>
 
Статиите на македонската Википедија имаат наслови и текстови кои се напишани на ''кирилично писмо'', а не на латиница. Кога ја пребарувате енциклопедијата, пожелно е тоа да го правите на кирилица. На пример, пребарувањето за <tt>Жаба</tt> ќе даде повеќе резултати наспроти пребарувањето за <tt>Zaba</tt>. Доколку Вашиот оперативен систем или пребарувач нема софтверска поддршка за внесување на кириличен текст, [http://agora.org.mk/goodbytes/enmkonvert/ оваа надворешна врска] ќе ве однесе до еден корисен сајт кој врши конверзија на латиничен во кириличен текст и обратно.
[[Категорија:Википедија:Помош]]
 
Во продолжение се наведени неколку покорисни страници:
----
{{MultiCol}}
*'''[[Википедија:Азбучен индекс на статии|Азбучен индекс на страници]]''' за пребарување по почетните букви на поимот;
*'''[[Портал:Листа на портали|Листа на тематски портали]]''' кои ја обработуваат енциклопедиската содржина по категории;
*'''[[Специјални:Случајна|Случајна статија]]''' генерирана од сајтот, за случајно да научите нешто повеќе;
*'''[[Википедија:Портал]]''' е почетното место за да дознаете како да се вклучите во проектот, да видите што е ново и што треба да се сработи;
{{ColBreak}}
*'''[[Википедија:Често поставувани прашања|ЧПП]]''' - листа на најчесто поставуваните прашања кадешто даваме и нивни одговори.
*'''[[Википедија:Селска чешма|Селска чешма]]''' — Централниот форум за дискусија на Википедија, место каде што можете да поставувате прашања и да давате коментари.
*'''[[Википедија:Биро за консултации|Биро за консултации]]''' — Служејќи како виртуелни библиотекари, нашите волонтери даваат одговори на Вашите прашања од многу области, доколку сакате да научите нешто повеќе.
{{EndMultiCol}}
----
{{dablink|За дополнителна помош видете [[Википедија:Прашања|Википедија:Каде да поставам прашање]] и [[Помош:Содржина]]}}
<br/>
 
<div style="float:right; margin-top: 0.0em; margin-bottom:3px; background-color: #ff9; color: #000; padding: .2em .6em; font-size: 130%; border: 1px solid #fc0;">Научете да [[Википедија:Вовед 3|'''уредувате''']]<span style="font-size: larger; font-weight: bold;">&rarr;</span>
<div style="clear:both"></div></div>
 
[[Категорија:Википедија:ПомошОсновни информации]]
 
[[bs:Wikipedia:Uvod 2]]