Електромагнетно поле: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
с (Bjankuloski06 ја премести страницата Електро магнетно поле на Електромагнетно поле)
Нема опис на уредувањето
 
=== Континуирана структура ===
Електричните и магнетните полиња се сметаат за произведени со мазни движења на наполнети објекти. На пример, осцилирачки трошоци произведени на електрични и магнетни полиња кои можат да бидат видени во "мазна', континуирана, брановидна фора. Во овој случај, енергија се гледа како се пренесува континуирано преку електромагнетно поле помеѓу било кои две локации.Овој приказ е корисен, до одреден степен (зрачење на ниска фреквенција), но проблеми се наоѓаат на високи фреквенции{{Се бара извор|date=August 2015}}.
 
=== Дискретните структури ===
 
== Динамика ==
Во минатото, [[Електричен набој|electrically обвинет]] објекти се мислеа дека се произведени на два различни, неповрзани видови на полето поврзани со нивна надлежност сопственост. На [[Електрично поле|електричното поле]] е произведен кога полнежот е неподвижен, и [[магнетно поле]] , кое на електричното поле е произведен кога цената се движи, создавање на електрична струја во однос на овој набљудувач. Со текот на времето, се сфатило дека на електрични и магнетни полиња е подобро да се мисли како на два дела од поголема целина — електромагнетно поле. До 1820, кога данската физичар [[Ханс Кристијан Ерстед|H. C. Ørsted]] го открил ефектот на електрична енергија преку жица на компас игла, електрична енергија и магнетизам биле видени како феномени кои не се поврзани.Во 1831, [[Мајкл Фарадеј]], еден од најголемите мислители на своето време, направил набљудување на како различни магнетни полиња може да предизвикаат електрични струи и потоа, во 1864, [[Џејмс Кларк Максвел]] го објави својот познат труд ''Динамички Теоријатеорија на Електромагнетноелектромагнетно Полеполе''.{{Се бара извор|reason=This section was clearly written by someone with no historical knowledge and by this edit only a very basic fix has been performed|date=October 2015}}
 
Откако ова електромагнетно поле е изработена од дадена дистрибуција, други наполнети објекти во ова поле ја доживуваат силата на сличен начин на кој планети ја искуствуваат силата во гравитационото поле на сонцето. Ако овие други давачки и струи се споредливи во големина на извори за производство на горенаведените електромагнетно поле, потоа ново нето електромагнетно поле ќе се произведува. Така, на електромагнетно поле може да се гледа како динамичен субјект кој предизвикува други давачки и струи да се движат, и кои се исто така погодени од нив. Овие интеракции се опишани од страна на [[Максвелови равенки|Максвел е равенки]] и [[Лоренцова сила|Lorentz сила на закон]]. Оваа дискусија го игнорира зрачењето реакциона сила.
 
== Јамка на повратни информации ==
Однесувањето на електромагнетно поле може да биде поделено во четири различни делови на една јамка:{{Се бара извор|date=August 2015}}
* електрични и магнетни полиња се генерирани од страна на електрични обвиненија,
* електрични и магнетни полиња стапуваат во интеракција едни со други,
* електрични и магнетни полиња произведуваат сили на електрични обвиненија,
* електрични обвиненија се движат во просторот.
Заеднички недоразбирање е дека (а) квантата на полињатасе дејствува на ист начин како и (б) на наелектризирани честички кои создаваат полиња. Во нашиот секојдневен свет, обвинет '''честички '''како електроните, се движи полека низ прашина и лебдат на дел од еден сантиметар (или инчи) по секунда, но '''полињата''' се пропагираат на [[Брзина на светлината|брзината на светлината]] - околу 300 илјади километри (или 186 илјади милји) .На секојдневната брзина разликата помеѓу наелектризираните честички и областа кванта е од редот на еден до милион, повеќе или помалку. [[Максвелови равенки|Максвеловите равенки]] се однесуваат (а) присуството и движењето на наелектризираните честички со (б) генерација на полиња. Тие полиња, тогаш може да влијаат на силата, и тогаш може да се движат други додека полека се движат наелектризирани честички. Наелектризираните честички може да се движи во релативна брзина блиску до областа на размножување на брзина, но, како што [[Алберт Ајнштајн|Ајнштајн]] покажал ова бара огромни областа на енергија, кои не се присутни во нашето секојдневно искуство со електрицитет, магнетизам,времето и просторот.{{Се бара извор|date=May 2011}}
 
Овој циклус може да се сумира во некоја листа, вклучувајќи феномени кои припаѓаат на секој дел од јамка:{{Се бара извор|date=August 2015}}
* наелектризираните честички се генерираат електрични и магнетни полиња
* полињата комуницираат едни со други