Електромагнетно поле: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
{{Електромагнетизам|cTopic=Electrodynamics}}
'''Eлектромагнетно поле''' (исто така '''МП''' или '''ЕМ-поле''') — физичко [[Поле (физика)|поле]] произведено од [[Електричен набој|e]]<nowiki/>лектирчно наполнети објекти. Тоа влијае на однесувањето на наполнетите објектите во близина на полето. На електромагнетно поле се протега на неодредено време во текот на простор и ги опишува [[Електромагнетизам|електромагнетни интеракција]]. Тоа е една од четирите фундаментални сили на природата (другите се [[гравитација]]та, [[Слабо заемодејство|слаба интеракција]] и [[Силно заемодејство|силна интеракција]]).