Електромагнетно поле: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
с (→‎Математички опис: Правописна исправка, replaced: се повеќе → сè повеќе)
сНема опис на уредувањето
<span>'''E'''</span>'''лектромагнетноEлектромагнетно поле''' (исто така '''EMFМП''' или '''ЕМ -поле''') е физичко [[Поле (физика)|поле]] произведено од [[Електричен набој|e]]<nowiki/>лектирчно наполнети објекти. Тоа влијае на однесувањето на наполнетите објектите во близина на полето. На електромагнетно поле се протега на неодредено време во текот на простор и ги опишува [[Електромагнетизам|електромагнетни интеракција]]. Тоа е една од четирите фундаментални сили на природата (другите се [[гравитација]]та, [[Слабо заемодејство|слаба интеракција]] и [[Силно заемодејство|силна интеракција]]).
{{Спојување|Електромагнетно поле}}
 
<span>'''E'''</span>'''лектромагнетно поле''' (исто така '''EMF''' или '''ЕМ поле''') е физичко [[Поле (физика)|поле]] произведено од [[Електричен набој|e]]<nowiki/>лектирчно наполнети објекти. Тоа влијае на однесувањето на наполнетите објектите во близина на полето. На електромагнетно поле се протега на неодредено време во текот на простор и ги опишува [[Електромагнетизам|електромагнетни интеракција]]. Тоа е една од четирите фундаментални сили на природата (другите се [[гравитација]]та, [[Слабо заемодејство|слаба интеракција]] и [[Силно заемодејство|силна интеракција]]).
 
Полето може да се гледа и како комбинација на [[Електрично поле|електричното поле]] и [[магнетно поле]]. Електричното поле е произведена од стационарни полнежи, и магнетното поле со поместување на полнежи (струја); овие две се често опишувани како извори на теренот. Начинот на кој трошоците и струите комуницираат со електромагнетното поле е опишана од страна на [[Максвелови равенки|Максвел е равенки]] и Законот на Лоренц.
* Гама зраците, видете [[Гама-зрачење|Гама зраци]]
 
[[Категорија:Електромагнетизам|Поле]]