Електромагнетно поле: Разлика помеѓу преработките

с
→‎Математички опис: Правописна исправка, replaced: се повеќе → сè повеќе
с (Правописна исправка, replaced: представува → претставува)
с (→‎Математички опис: Правописна исправка, replaced: се повеќе → сè повеќе)
Ако само електричното поле ('''E''') не е нула, и е постојано во време, полето е [[Електрично поле|електростатско поле]]. Слично на тоа, ако само магнетното поле ('''Б''') не е нула и е константно во времето, областа е магнетностатско [[Магнетостатика|поле]]. Меѓутоа, ако било електричното или магнетното поле зависат од времето,тогаш двете области се сметаат  како заедничко електромагнетно поле со користење на [[Максвелови равенки|Максвеловите равенки]].
 
Со [[Специјална теорија за релативноста|специјалната релативност]], физичките закони станале подложени на формализам од тензори. Максвеловите равенки може да се запишат во тензор форма, генерално гледано од страна на физичари што се повеќе елегантенпоелегантен начин на изразување на физичките закони.
 
На однесување на електрични и магнетни полиња, без разлика дали во случаи на електростатски, магнетностски, или [[Електродинамика|е]]<nowiki/>лектординамични полиња, ерегулирано е од страна на Максвеловите равенки. Во векторски областа формализам, овие се: