Клонирање: Разлика помеѓу преработките

с
→‎top: Правописна исправка, replaced: исоко квалитет → исококвалитет
[проверена преработка][проверена преработка]
с (→‎Целта на клонирањето: Правописна исправка, replaced: било каква → каква било)
с (→‎top: Правописна исправка, replaced: исоко квалитет → исококвалитет)
 
Под терминот клонирање се подразбира дека еден [[организам]] ги има сосема истите карактеристики наследено од некој друг организам. За да се сфати процесот на клонирање потребно е да се знае функцијата на [[гени]]те и начинот на кој [[ДНК|DNA]] ги одредува наследните особини. Комбинацијата на DNA во еден ген ги означува особините на тој ген, додека пак сите гени заедно ги означуваат особините на организмот. Со променување на структурата на DNA во еден ген можат да се променат особините на тој ген. Ова се нарекува генетска манипулација или [[генетско инженерство]].
 
Првобитно, процесот на клонирање служел само за високо квалитетнивисококвалитетни растенија со цел да се задржи доброто производство на тој растителен вид. На овој начин одредени карактеристики на [[хомозигот]]от, се пренесуваат во другите растенија. Со помош на генетска манипулација и клонирање може да се создаде идеално растение. Исто така важно е оплодувањето во сродство и [[самоопрашување]]то. За да се добијат нови особини или да се добие посилно растение се создаваат [[мутација|мутации]] со разни зрачења или мутагени супстанци.
 
== Целта на клонирањето ==