Разлика помеѓу преработките на „Полиња покрај морето“

нема опис на уредувањето
 
}}
 
'''''Полиња крај морето''''' (На [[француски]]: '''''Les Champs au bord de la mer''''') ― слика во[[маслено сликарство|масло на платно]], насликана во 1889 од [[Пол Гоген]]. Наречена е и како „'''''Пејсажи од Бретања'''''“. Сликата е изложена во [[Националниот Музај на Шведска]] во [[Стокхолм]].
 
Во осумдесетите години од деветнаесетиот век, Пол Гоген неколку пати одел во [[Бретања]], каде бил понесен од пејсажите и месните обичаи. Сликава прикажува дел од крајбрежјето, во субјективна интерпретација, каде што украсните ефекти на разнобојните полиња и контури биле клучен елемент. Портокаловите секции имаат сенки во контрастно сина. Новиот стил е наречен [[Синтетизам]]. Есента 1892, уметникот [[Ричард Берг]] ја купил сликата од Гогеновата сопруга по потекло од [[Данска]]. Оваа слика е вдахновение на многу [[Шведски|шведски]] сликари.<ref>{{cite web|url=http://collection.nationalmuseum.se/eMP/eMuseumPlus?service=ExternalInterface&module=collection&objectId=19216&viewType=detailView|title=Landskap från Bretagne|website=www.nationalmuseum.se/}}</ref>