Разлика помеѓу преработките на „Википедија:Избрана статија/2021/39“

нема опис на уредувањето
(Создадена страница со: десно|250п '''Лекари без граници''' ({{lang-fr|Médecins sans frontières}}, {{lang-en|Doctors Without Borders}}) — меѓународна, хуманитарна, невладина организација која им овозможува медицинска помош на жртвите на војни, епидемија или природ...)
 
 
'''[[Лекари без граници]]''' ({{lang-fr|Médecins sans frontières}}, {{lang-en|Doctors Without Borders}}) — меѓународна, хуманитарна, [[невладина организација]] која им овозможува медицинска помош на жртвите на војни, [[епидемија]] или природни и вештачки катастрофи. Освен тоа таа им нуди помош на сите оние на кои медицинската помош им е ускратена или тешко достапна поради географската оддалеченост, сиромаштијата или етничка, политичка и било која друга маргинализација. Познати се по своите проекти во земји, во кои се водат војни и во земји во развој, кои се соочуваат со ендемски [[болест|заболувања]].
 
Организацијата ја основале група на француски лекари на [[20 декември]] [[1971]] година.. Седиштето на организацијата се наоѓа во [[Женева]], а во 20 држави постојат нејзини претставништва. Секоја година околу 3000 лекари, медицински сестри, санитарни стручњаци и други медицински и немедицински личности одат на различни задачи ширум светот. Од друга страна пак 1000 луѓе со постојано работно место, главно работат на ангажирање на доброволци и обезбедување финансиски средства. (''[[Лекари без граници|Дознајте повеќе...]]'')
 
<noinclude>[[Категорија:Главна страница / избрана статија / 2021]]</noinclude>