Разлика помеѓу преработките на „Википедија:Вики ја сака модата 2021“

нема опис на уредувањето
{| style="float:right; width:200px; border:solid #ccc 1px; margin:5px;"
[[Податотека:Circle-icons-fashion.svg|десно|180п]]
|- style="text-align:center;"
|[[Податотека:Circle-icons-fashion.svg|150п]]
|- style="text-align:center;"
|[[Податотека:Shared Knowledge Logo.svg|150п]]
|}
 
'''Вики ја сака модата 2021''' — меѓународна иницијатива за збогатување на Википедија со содржини поврзани со модата и модната индустрија., Попоттикната тојод поводкорисничката група Викидона, заедницатакојашто се спроведува секоја година на Википедијакрајот од месец септември, односно во периодот на македонскиодржување на [[Миланска модна седмица|Миланската модна седмица]], [[Париска модна седмица|Париската модна седмица]] и настани во организација на музејот [[Метрополитен (музеј)|Метрополитен]]. Главна цел на јазикиницијативата е планираносоздавање дасодржини земево учествоврска прекусо организирањемодата на што е можно поголем број јазични изданија на уредувачкивикимедиините потфатипроекти. МеѓународнатаОвогодинешната меѓународна иницијатива ќе бидее во времетраењевреметараење од 18 септември до 17 октомври 2021 година. Тема на овогодинешната меѓународна иницијатива е „кодекс на облекување“.
 
Во насока на поголема застапеност на темите поврзани со модата на македонски јазик, заедницата на Википедија на македонски јазик зема учество преку организирање уредувачки седмица во времетраење од '''24–30 септември 2021''' година.
 
== Упатство за учество ==
=== Основни податоци ===
* '''Почеток:''' 24 септември 2021 г. во 00:00 (CEST).
* '''Крај:''' 30 септември 2021 г. во 23:59 (CEST).
* '''Место на одржување:''' секое место со пристап до интернет.
 
=== Пријава ===
* '''Чекор 1:''' Создадете корисничка сметка [https://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0:%D0%A1%D0%BE%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D1%98%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B0%D0%A1%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B0 тука] или најавете се доколку веќе имате.
* '''Чекор 2:''' Додадете го корисничкото име во [[#Список на учесници|списокот на учесници]] и одберете статија од [[#Список на статии за уредување|списокот на статии за уредување]]. Со цел да се спречи истовремено уредување на една статија од повеќе учесници, задолжително додадете ги статиите коишто планирате да ги уредувате во списокот на учесници.
* '''Чекор 3:''' Додека сте најавени, додадете го корисничкото име во [[meta:Wiki for UN/Participants|списокот на учесници]] во меѓународната иницијатива и пријавете се со своето корисничко име на [https://outreachdashboard.wmflabs.org/courses/online/Wiki_Loves_Fashion_2021 контролната табла на иницијативата]. Последното овозможува преглед на сите уредувања направени за време на уредувачката седмица.
* '''Чекор 4:''' Следете ги упатствата на [[:meta:Wiki Loves Fashion 2021/Rules|оваа страница]] за да учествувате во меѓународниот предизвик и да освоите награда и признание.
 
== Награди ==
Награди им биле доделени на тројцата најплодотворни учесници во облик на вредносни купони за книги или техничка опрема, и тоа:
* Прва награда: купон во вредност од 4.000 денари.
* Втора награда: купон во вредност од 3.000 денари.
* Трета награда: купон во вредност од 2.000 денари.
 
'''Важно:''' За да се освои било која награда, потребно било да се создадат или подобрат најмалку 25 статии!
 
== Содржина за уредување статии ==
[[Податотека:Content Translation Screencast (English).webm|мини|300п|десно|Кратко видео-упатство за тоа како се користи алатката за превод на статии на Википедија (видеото е на англиски јазик)]]
Во овој дел е направен преглед на корисни материјали за уредување, наведен е список со потребни статии, а прикажана е и табела за евиденција на придонесите. Додавањето нови содржини може да се врши преку превод на содржини од другите јазични изданија на Википедија, но особено се охрабрува дополнување со информации од други расположливи материјали. Препорака за новите и помалку искусни корисници е да ја користат алатката за превод на статии на Википедија (видео-упатство од десната страна).
 
=== Материјали за уредување ===
;Други јазични изданија на Википедија
* од Википедија на англиски јазик:
** [[:en:Category:Textiles in the Metropolitan Museum of Art]]
** [[:en:Category:History of clothing]]
** [[:en:Category:Clothing in museums]]
** [[:en:Category:Clothing museums]]
** [[:en:Clothing accessories]]
** [[:en:Category:Female clothing]]
** [[:en:Category:Male clothing]]
** [[:en:Category:Fashion by country]]
** [[:en:Category:Fashion designers by country]]
** [[:en:Category:Models by country]]
** [[:en:Category:Dresses]]
*** [[:en:Category:Royal dresses]]
*** [[:en:Wedding dresses]]
*** [[:en:Category:Royal wedding dresses]]
 
=== Списоци на статии за уредување ===
Изборот на статии за уредување е потребно да се врши од следниот список:
* [[:meta:Wiki Loves Fashion 2021/Articles|Статии поврзани со мода]].
 
=== Список на учесници ===
{| class="wikitable"
|-
! Бр. !! Корисник !! Придонеси
|-
| 1
|
|
|-
| 2
|
|
|-
| 3
|
|
|-
| 4
|
|
|-
| 5
|
|
|-
| 6
|
|
|-
| 7
|
|
|-
| 8
|
|
|-
| 9
|
|
|-
| 10
|
|
|}
 
* (Н) — новосоздадена статија
* (П) — подобрена статија
 
== Надворешни врски ==