Разлика помеѓу преработките на „Разговор со корисник:Македонец“

нема опис на уредувањето
Ознака: Изворно уредување 2017
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
Здраво! Не знам кој да прашам, па ти. Направив [[:File:NorthMacedonia riverbassins blank.svg|мапа на речните сливови во Македонија]]. Сепак, не можам да го разберам Мавровското Езеро во која зона е - Егејска или Jадранска. Можеш ли да помогнеш или ако знаеш кого да прашам? Извини мојот македонски, но го користам с Google translate --[[User:Ikonact|Ikonact]] <small>([[User talk:Ikonact|разговор]])</small> 13:59, 14 септември 2021 (CEST)
:{{одговор|Ikonact}} Самото Мавровско Езеро е дел од [[ХС „Маврово“]], што е сложен хидросистем, чии води се распределуваат на три хидроцентрали, од кои едната ги испушта водите во Мавровска Река, а подоцна Радика (односно Јадрански слив), додека останатите две ги испуштаат водите во реката Вардар. Мислам дека вака како што е направена картата е точна. --[[User:Ehrlich91|Ehrlich91]] <small>([[User talk:Ehrlich91|разговор]])</small> 14:21, 14 септември 2021 (CEST)
 
Да, точно е нацртана картата.Водите на Мавровското Езеро кое е заезерено на Мавровска Река природно се влеваар во реката Радика и се дел од Јадранскиот слив, додека дел од нив преку хидросистемот Врбен се испуштаат и кон ХЕЦ Вруток и Равен со што завршуваат во Варадар, односно тоа е бифуркација по вештачки пат. Поздрав [[User:Македонец|Марио Шаревски - Македонец]] <small>([[User talk:Македонец|разговор]])</small> 23:41, 14 септември 2021 (CEST)