Разлика помеѓу преработките на „Голема бела ајкула“

с
→‎Потекло и фосилни белешки: Правописна исправка, replaced: се уште → сè уште
с (→‎Ајкулен туризам: Додадена категорија, replaced: трагови → траги)
с (→‎Потекло и фосилни белешки: Правописна исправка, replaced: се уште → сè уште)
===Потекло и фосилни белешки===
 
Голема бела ајкула настанала во текот на средината на Миоценска епоха. Најрано познати фосили се стари 16 милиони години. Како и да е, филогените на белата ајкула е се уште во полемика. Основни хипотези за потеклото на белата ајкула се дека таа дели предок со предисториска ајкула, Megalon. Сличности меѓу физичките остатоци и екстремната големина на белата ајкула и Megalon водеше многу научници да веруваат во поврзаноста на овие ајкули. Како и да е, нови хипотези сметаат дека Megalon и белата ајкула се далечно поврзани (иако ја делат фамилијата Lamnidae), и дека големата бела е повеќе поврзана со старата сина ајкула одколку со Megalon.
 
===Поделба и распространетост===