Разлика помеѓу преработките на „Шарен дождовник“

нема опис на уредувањето
 
Примарниот алкалоиден токсин од дождовникот, самандарин, предизвикува силни мускулни конвулзии и хипертензија во комбинација со хипервентилација кај сите 'рбетници. Отровните жлезди на шарениот дождовник се концентрирани во одредени области на телото, особено околу главата и грбната површина на кожата. Обоените делови од кожата на животното обично се совпаѓаат со овие жлезди. Соединенијата во секретите на кожата можат да бидат ефикасни против [[Бактерии|бактериски]] и [[Габа|габични]] инфекции на [[Покожица|епидермисот]] ; некои се потенцијално опасни за човечкиот живот.
 
== Распространетост ==
== Дистрибуција ==
[[File:Feuersalamander.ogg|мини|Шарен дождовник во Австрија]]
Шарените дождовници се наоѓаат во поголемиот дел од јужна и централна Европа. Најчесто се наоѓаат на надморска височина помеѓу 250 m и 1000 m, само ретко подолу (во Северна Германија спорадично се спушта на 25 m). Сепак, на Балканот или Шпанија тие најчесто се наоѓаат и на поголема надморска височина.
 
== Подвидови ==
Препознаени се неколку подвидови на шарен дождовник. Најзабележителни се подвидовите ''fastuosa'' и ''bernadezi'', кои се единствените [[Вивипарниживородни животни|живопарниживородни]] подвидови - другите се овавовипари јајцеживородни.
 
* ''S. s. алфредшмиди''