Разлика помеѓу преработките на „Хетити“

Додадени 1.920 бајти ,  пред 3 месеци
викификација, додадена/изменета предлошка, дополнување, поправки
с (Јазична исправка, replaced: окасно → одоцна (2))
(викификација, додадена/изменета предлошка, дополнување, поправки)
{{Во изработка}}
{{Underlinked|date=февруари 2021}}
{{Внимание}}
{{Викифицирање}}
{{Infobox country
|native_name = Ḫa-at-tu-ša / 𒄩𒀜𒌅𒊭
|conventional_long_name = Хетитска Империја
|common_name = Хетити
|era = Bronze Age
|status =
|government_type = [[Absolute monarchy]] <small>(Старо Кралство)</small><br />[[Constitutional monarchy]]<small> (Middle and New Kingdom)</small><ref>Crime and Punishment in the Ancient World – Page 29, Israel Drapkin – 1989</ref>
|year_start = c. 1650 BC
|year_end = c. 1178 BC
|event_start =
|event_end =
|p1 =Kanesh
|flag_p1 =KarumKanis.svg
|p2 =Third Eblaite Kingdom
|p3 =
|s1 =Syro-Hittite states
|flag_s1 =NeoHittiteStates.gif
|image_flag =
|flag_type =
|image_coat = Սուպպիլուլիումաս Ա-ի կնիքը.gif
|coa_size = 100px
|symbol_type = Royal seal of the last king [[Šuppiluliuma II]]
|image_map = Map Hittite rule en.svg
|image_map_caption = Map of the Hittite Empire at its greatest extent, with Hittite rule ca. 1350–1300 BC represented by the green line
|capital = [[Хатуша]], [[Tarḫuntašša]] (under the reign of [[Muwatalli II]])
|common_languages = [[Hittite language|Hittite]], [[Hattic language|Hattic]], [[Luwian language|Luwian]], [[Akkadian language|Akkadian]]
|religion = [[Hittite mythology and religion|Hittite religion]]
|currency =
|title_leader = [[List of Hittite kings|King]]
|leader1 = [[Labarna I]] <small>(first)</small>
|year_leader1 = c. 1680 BC
|leader2 = [[Šuppiluliuma II]] <small>(last)</small>
|year_leader2 = c. 1207–1178 BC
|Currency =
|stat_year1 =
|stat_area1 =
|stat_year2 =
|stat_pop1 =
|stat_pop2 =
|legislature =
|today = [[Турција]]<br />[[Сирија]]<br />[[Либан]]<br />[[Кипар]]
}}
[[Податотека:Map Hittite rule en.svg|мини|Кралството Хетити]]
'''Хетитите''' се антички народ кој бил распространет во [[Анадолија]] околу 18-от век п.н.е. со главен град во [[Хатуша]] во Централна Анадолија. Оваа империја го живеела својот врв во средината на 14-от век п.н.е. и под водство на Супилулиума Први успеале да завладеат со скоро цела Мала Азија како и со делови на северен Левент и Горна Месопотамија. По 1180 г.п.н.е. за време на распадот на бронзеното доба, на империјата и дошол крајот, расцепкувајќи се на повеќе независни неохетитититски градови-држави, од кои некои преживеале сè до 8-от век п.н.е.
Нивниот јазик води потекло од анадолското говорно подрачје на индоевропското семејство на јазици. Тие нивната татковина ја нарекувале Хати, а нивниот јазик Нешили (јазикот од Неша). Нивното конвенционално име Хетити произлегува од библиските Хетити кои преку археолошки ископини се пронајдени во 19-от век.
И покрај тоа што тие самите се нарекувале Хати, Хатите би требало да се раздвојуваат од Хетитите, пред сè како постар народ од двата, кој го населил истиов регион, се верува во 2 милениум п.н.е., и се користеле со северозападната кавкаска група на јазици, позната како хатитска.
5.406

уредувања