Разлика помеѓу преработките на „Парламентарен систем“

Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
 
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
[[File:Forms of government parliamentary 2021 June.svg|right|upright=1.8|thumb|'''Карта на различни парламентарни системи''']]
'''Парламентарен систем''' или парламентарна демократија се одликува со зависноста на извршната власт од директна или индиректна поддршка од [[парламент]]от, изразена преку гласање за владата и гласање на доверба на владата. Поради тоа не постои јасна поделба на овластувањата помеѓу извршната и легислативната власт. Парламентарните системи обично имаат јасна диференцијација помеѓу шефот на владата и шефот на државата, при што шефот на владата е премиер или прв министер избран од парламентот, а шефот на државата е претседател (често избран на општи избори) или монарх.