Разлика помеѓу преработките на „Семрежен услужник“

Нема измена во големината ,  пред 3 месеци
с
→‎ИСП интерврска: Правописна исправка, replaced: се додека → сè додека
с (→‎top: Јазична исправка, replaced: датотек → податотек)
с (→‎ИСП интерврска: Правописна исправка, replaced: се додека → сè додека)
Како што клиентите плаќаат на услужникот за пристапот до интернет, така и самиот услужник плаќа на погорните услужници за пристап на интернет. Погорните услужници обично имаат поголема мрежа од договорниот услужник и/или се способни да го снабдат договорниот услужник со пристап до делови од интернетот до кои самиот договорен услужник не може да пристапи.
 
Во наједноставен случај, една врска е воспоставена со погорниот услужник и се користи за пренос на податоци до или од области на Интернет надвор од домашната мрежа. Овој начин на поврзување е честопати повторуван каскадно сесè додека не се постигне пренесување на ниво 1. Во реалноста, оваа ситуација е малку посложена. Услужниците со малку повеќе од една точка на присуство (PoP), може да имаат повеќе оддлени врски со погорните услужници во повеќе точки на присуство (PoP), или може да бидат корисници на повеќе услужници и може да имаат врски преку секој од нив во една или повеќе точки на присуство.
 
=== Делење ===