Бјенемеово неравенство: Разлика помеѓу преработките

с
Правописна исправка, replaced: Чебишев → Чебишов (4)
(транскрипција)
с (Правописна исправка, replaced: Чебишев → Чебишов (4))
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
'''Неравенството на Бjенеме''' (''француски: Bienaymé'') се изучува во [[Теорија на веројатност|теоријата на веројатност]]. Ова неравенство е генерализација на [[НеравенствоЧебишово на Чебишевнеравенство|неравенството на ЧебишевЧебишовото]] и [[Неравенство на Марков|неравенството на Марков]].
 
== Теорема ==
</math>
 
'''забелешка 1:''' За <math> a=\eta=E\{X\} </math> и <math> n=2 </math> се добива неравенството на ЧебишевЧебишов.
 
'''забелешка 2:''' За <math> a=0 </math> и <math> n=1 </math> се добива неравенството на Марков.
{{col-begin}}
* [[Ирене-Жил Бјенеме]]
* [[Чебишово неравенство]]
* [[Неравенство на Чебишев]]
* [[Неравенство на Марков]]
* [[Неравенство на Љапунов]]