Арапот на Петар Велики: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
(Создадено преведувајќи ја страницата „The Moor of Peter the Great“)
 
сНема опис на уредувањето
{{закосеннаслов}}
'''''Арапот на Петар Велики''''' ({{Lang-ru|Арап Петра Великого}}, ''Арап Петра Великого'') - недовршен историски роман на [[Александар Сергеевич Пушкин|Александар Пушкин]]. Напишан во 1827-1828 година и првпат објавен во [[1837 во книжевноста|1837 година]], романот е првото прозно дело на големиот руски поет.
 
== Позадина ==
Пушкин започнал да работи на романот кон крајот на јули 1827 година во Михајловскоје и во пролетта 1828 година им прочитал неколку пишанки на своите пријатели, вклучувајќи го и поетот Пјотр Вјаземски. За време на животот на Пушкин, биле објавени два дела: во книжевниот алманах „''Северни цветови''“ (1829) и во весникот „''Литературнаја газета''“ (март 1830 година). Сите постојни делови за првпат биле објавени по смртта на Пушкин од уредниците на списанието „''Современик“'' во 1837 година, кои исто така му го дале на романот сегашниот наслов.
 
Главниот лик на романот, Ибрахим, е тесно заснован врз мајчиниот прадедо на Пушкин, [[Абрам Петрович Ганибал]], црнец од Африка, кој бил донесен во Русија за време на владеењето на [[Петар Велики]]. Интересите на Пушкин за историјата и генеалогијата се комбинирани за да ја прикажат трансформацијата на Русија на почетокот на 18 век; периодот на руската историја на кој Пушкин се враќа во наративната песна „''[[Полтава (Пушкин)|Полтава]]''“ во 1829 година. Влијателниот руски книжевен критичар [[Висарион Белински]] тврдел дека „ако овој роман бил завршен ... треба да имаме врвен руски историски роман, прикажувајќи ги начините и обичаите на најголемата епоха на руската историја“.
 
Причините зошто Пушкин го оставил романот недовршен не се познати и ниту еден отцрт во раката на Пушкин не преживеал за да покаже како тој имал намера да го развие заплетот. Според пријател на Пушкин, А. Вулф: „Главната интрига на романот, како што вели Пушкин, ќе биде сексуалното неверство на сопругата на Арапот, која раѓа бело дете и е казнета со прогон во манастир.“ (А. С. Пушкин в воспоминаниях современнников, Москва, 1950, стр. 324-325).
 
* {{Ru}} [http://www.rvb.ru/pushkin/01text/06prose/01prose/0856.htm «Арап Петра Великого»] достапно на ''Russian Virtual Library''
 
{{Александар Пушкин}}
[[Категорија:Дела на Александар Пушкин]]
[[Категорија:Руски романи]]